Srbija i Balkan

Đurđević Stamenkovski u Banjaluci: Svesrpski sabor nije završen 8. juna, tek je počeo

Ministarka za brigu o porodici i demografiju je rekla da je neprimereno optuživati Dodika da je eliminisao 9. januar čije je "svetkovanje bio spreman da plati i političkim opstankom, karijerom i životom"
Đurđević Stamenkovski u Banjaluci: Svesrpski sabor nije završen 8. juna, tek je počeo© FOTO TANJUG/SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Veoma je značajno što će se Sretenje u Srpskoj svetkovati i to ni na koji način ne umanjuje značaj 9. januara koji će se praznovati, verujem i više i bolje nego što je to bilo prethodnih godina, izjavila je ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski.

Dragoceno je, dodaje ona, to što su Republika Srpska, njen predsednik Milorad Dodik i Vlada doneli odluku da uvrste u agendu Sretenje kao jedan od praznika koji će u Srpskoj biti obeležavan.

"Optuživati Dodika da je eliminisao 9. januar čije je svetkovanje bio spreman da plati i političkim opstankom, karijerom i životom je zaista neprimereno i banalno. Svesrpski sabor nije završen 8. juna, on je tek počeo i sve što budemo radili ići će u pravcu toga da i dalje trasiramo put za ostvarenje naših nacionalnih ciljeva", navela je ona.

Istakla je da je saradnja Srpske i Srbije realnost.

"Baš kao što je realnost drugačiji sastav Evropskog parlamenta, kao i drugačiji ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN-a od onoga koji je bio planiran. Žao mi je što neki tu realnost ne prepoznaju, što neki ne žele da idu u korak sa budućnosti, ali mi se nećemo osvrtati za onim što je prošlo, nego zajedničkim snagama, kao jedna porodica gradićemo vreme koje je pred nama i projektovati budućnost zajedničku u tom vremenu, poštujući sve druge narode", rekla je ona.

Dodik: Zahvalni Srbiji na pažnji koju pruža Srpskoj 

"Želimo da nastavimo da izučavamo sve što je u interesu srpskog naroda, kako bismo kreirali najpraktičnije akcije koje bi sprovodili na terenu", rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na zajedničkoj konferenciji.

Dodik je zahvalio na pažnji koju Srbija Republici Srpskoj pruža u celini, i na tome što je opredeljena za to da zajedno rešavaju važna nacionalna pitanja.

On je naveo da je sa Đurđević Stamenkovski razgovarao o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na Svesrpskom saboru.

image