Srbija i Balkan

Brnabić: Na teritoriji KiM je pod Kurtijem otvoren lov na Srbe

Privremene prištinske institucije povukle su brojne poteze na koje je EU ostala skoro pa potpuno nema, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić
Brnabić: Na teritoriji KiM je pod Kurtijem otvoren lov na SrbeNone © Танјуг/Страхиња Аћимовић

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nebrojeno puta brutalno prekršio sve demokratske norme i pravila.

Predsednica vlade je u emisiji "Hit Tvit" televizije Pink govorila o samitu u Tirani i istakla da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarala o tome, kao i da on još uvek razmišlja da li će otići na taj događaj.

"Ja mogu da razumem tu dilemu, često sam se pitala kako čovek ima takve živce i toleranciju kao što ih ima on, da se na taj način bori za Srbiju. Ako pogledate 2008. godinu, mi više ništa nismo imali tamo. Aleksandar Vučić je nekako, ne znam kako, uspeo da dijalog vrati na sto. I kada su, jednom prilikom kritikovali Vučića da je sateran u ćošak, ja sam rekla da se on izborio za taj ćošak, jer ni njega nismo imali", navela je premijerka.

Podsetila je da je Borko Stefanović potpisao prvi sporazum o tablicama još 2012. godine, dok Vučić i danas vodi borbu oko toga.

"Na taj način pokušava da stvori prostor za Srbe na KiM. Posle svega što je Vučić, zajedno sa Srbima na KiM, istrpeo, ovo je zaista bila za mene najblaža ljudska reakcija. On je odmah sutradan rekao jednu važnu stvar, a to je - Ako sam sada uspeo da me čuju, onda sam dobro uradio. Zato što, zaista, kao da niko ne sluša šta imamo da kažemo", poručila je Brnabić.

EU nema na poteze Prištine

Premijerka je pomenula poteze koje su povukle privremene prištinske institucije, a na koje je EU ostala skoro pa potpuno nema.

"Srbi su dva puta imali zabranu glasanja na KiM, što je brutalno kršenje svih demokratskih normi i pravila. Za to su dobili osudu i pismo i to je bilo to. Onda smo imali problem tablica koji je potpuno veštački napravljen od strane Aljbina Kurtija, jer je to rešeno još 2016. i 2021. godine", kaže premijerka.

Ističe da je on "jednostavno rekao da njega to više ne zanima i otvorio ogromnu temu, sa jednom namerom - da protera ono što je ostalo od Srba na KiM.

Pomenula je i problem ličnih karata, što je, navodi, još jedna veštačka kriza Kurtija.

"Usred Berlina je rekao da u Prištini ne postoji Briselski sporazum i da Zajednica srpskih opština ne dolazi u obzir. I opet se niko nije oglasio. Nemačka je bila najglasnija u toj tišini. Onda je on isti dan smenio Nenada Đurića, na šta nema prava. Tada je opet generisao ozbiljnu krizu i Srbi na Kim nisu mogli da izdrže, pa su izašli iz institucija", napominje predsednica Vlade Srbije.

Kao šlag na tortu, kaže, došlo je postavljanje Nenada Rašića u vladu tzv. Kosova kao predstavnika Srba, čoveka koji je sa svojom listom osvojio 0,173 procenata.

"On i Rada Trajković zajedno su dobili 1.508 glasova. Srpska lista je dobila 44.407 glasova, skoro 30 puta više", rekla je premijerka i zapitala se koje Srbi oni predstavljaju.

Niko nije odgovarao za napade na srpski narod

Otkrila je da je na Kosovu i Metohiji 2021. godine bilo 128 etnički motivisanih incidenata za koje niko nije odgovarao.

"Na teritoriji KiM je otvoren lov na Srbe. Neverovatno je to licemerje, da se na svakom sastanku osećate kao da ste ludi, slušate Kurtija koji se poziva na analize gde su oni šampionu u vladavini prava. Sa tim čovekom možete samo da se nadate nekom ratu. Da uhapsite 20-ogodišnjeg mladića iz Beograda, da mu se sudi u Prištini i osudite ga na osam meseci zatvora, bez ijednog dokaza! I onda se hvalite vladavinom prava", kaže premijerka.

Brnabić je dodala da se predsednik Vučić bori na sastancima, ne samo za Srbe, već za mir na celom Balkanu.

"On će u naše ime da trpi pritiske, prolazi laži i licemerje. To je nemoguć zadatak. Srbi su spremni da izađu iz institucija. Tamo je otvoren lov", ponovila je Brnabić.

Ocenjuje da je važno da li će Srbija biti na samitu u Tirani, ali da je to teret koji predsednik mora da ponese.

"Ja mislim da niko bolje od njega ne može da kaže njima istinu u lice. On i niko drugi uspeo je da osmisli i implementira kampanju odpriznavanja. Možemo svi mi da se busamo u grudi, ali to je smislio Aleksandar Vučić. Ne slika se sa tim, ali je to tako. Zbog toga mislim da je važno da on bude u Tirani. Ne postoji niko ko ima takav kredibilitet", kazala je premijerka.

"Neko sa 1.500 glasova ne može da predstavlja Srbe"

Osvrnula se na izjave Rade Trajković o Srbima sa KiM i ocenila da takav rečnik ne koristi ni Aljbin Kurti.

"Ja vam čestitam gospođo Trajković, vi ste jedna hrabra gospođa koja hoće da predstavlja Srbe na Kosovu i Metohiji iz Beograda. Kakve bljuvotine ona izgovara samo, i sve je to za nju u redu i prihvatljivo. Ona i Rašić imaju obraz da predstavljaju Srbe sa 1.500 glasova. To su strašne stvari, ali je Kurti našao ozbiljne saradnike u skladu sa svojim principima i normama", dodala je Brnabić.

Kaže da je ne zanima šta piše u ustavu takozvanog Kosova, ali da je ovde reč o osnovnim demokratskim postulatima, jer neko ko je dobio 1.500 glasova ne može da predstavlja Srbe.

Sankcije Rusiji

Brnabić je govorila i o medijima koji spekulišu o tome da je pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji zamenjen pritiskom da priznaju status tzv. Kosova.

"Takozvani nezavisni mediji kažu da je pritisak da priznamo Kosovo ogroman, ali ih nije sramota što osam godina pričaju da će Vučić da prizna Kosovo i što nikada nismo čuli izvinjenje", rekla je Brnabić.

Kada je reč o sankcijama Rusiji kaže da Srbija ima "principijelnu poziciju koju jasno iskaže na svakom sastanku".

Brnabić je dodala da nije u skladu sa principima EU da traže uveđenje sankcija Rusiji, a onda i priznanje suvereniteta Kosova i Metohije.

Pomenula je zemlje koje se "busaju u grudi uvođenjem sankcija" i istakla primer Belgije koja se izborila da ne uvodi ograničenja za uvoz dijamanata iz Rusije.

"U celoj toj 'moralnoj' priči dijamanti ispadoše im važniji od teritorijalnog integriteta jedne države, što nama spore. Svi njihovi standardi padaju u vodu kada se radi o našoj zemlji", napominje premijerka.

Osvrnula se na analizu "Fajnenšel tajmsa", koja pokazuje da je uvoz ruskog gasa u neke zemlje veći nego što je bio pre uvođenja sankcija Rusiji.

"Tu je i Hrvatska, koja nama kaže da ne možemo da sedimo na dve stolice, ali kada oni mogu nešto da ušićare, oni to urade. Ali ovi dijamanti su, ipak, pobedili", kaže Branbić.

image