Srbija i Balkan

Vrućina uhvatila zalet: Temperature krajem nedelje do 40 stepeni, a očekuju nas i tropske noći

Najniža temperatura biće od 14 do 21, najviša od 32 do 35 stepeni Celzijusa
Vrućina uhvatila zalet: Temperature krajem nedelje do 40 stepeni, a očekuju nas i tropske noći© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

U Srbiji će sutra, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura biće od 14 do 21, najviša od 32 do 35 stepeni Celzijusa.

U Beogradu sutra pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura biće od 18 do 21, a najviša oko 33 stepena Celzijusa.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na izražen toplotni talas, čiji će vrhunac biti u petak i subotu uz temperature od 35 do 40 stepeni.

Na početku smo perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike na naše prostore. Maksimalne vrednosti temperature po danu: utorak (18. jun) od 32 do 35 stepeni, sreda (19. jun) od 35 do 37 stepeni, četvrtak (20. jun) od 33 stepeni na severu do 39 stepeni na jugu i istoku Srbije, navodi se u upozorenju RHMZ-a.

U petak i subotu (21. i 22. jun) očekuje se vrhunac toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa.

U subotu poslepodne na severu i zapadu, te u nedelju (23. juna) u ostalim krajevima temperatura će se spustiti i vratiti na vrednosti u rasponu od 28 do 34 stepeni Celzijusa.

Za vikend i početkom sledeće sedmice, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Moguće su tegobe srčanih i bolesnika s respiratornim oboljenjima. Meteoropatske reakcije su moguće u blažoj formi.

image