Mihaela Rota nerviraju Srbi: Putin, nema predaje! (VIDEO)

Šefa Odbora za spoljne poslove Bundestaga izgleda su posebno pogodili srpski navijači koji su usred Nemačke skanadirali ruskom predsedniku

Izgleda da je Mihael Rot, šef Odbora za spoljne poslove Bundestaga, pomno pratio utakmicu između reprezentacije Srbije i Engleske na fudbalskom Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, pa su ga fascinirali srpski navijači u Gelzenkirhenu koji su skandirali ime ruskog predsednika Vladimira Putina uoči jučerašnjeg meča.

Taj snimak je ubrzo postao viralan na društvenim mrežama, a podelio ga je i Mihael Rot na Iksu i to uz kratak opis: "Sramota". 

Prethodno, Rot se obratio predsedniku Vučiću na društvenoj mreži, tražeći od njega da reaguje na fotografiju ministarke za brigu o porodici i demografiju Srbije Milice Đurđević Stamenkovski koja se fotografisala u društvu Tina Krupala poslanika AfD-a, držeći majicu na kojoj je karta Kosova i Metohije i poruka: "Nema predaje".

"Ovakav ispad zahteva odgovarajuće mere! Ovaj agresivni nacionalizam će pre ili kasnije dovesti do rata", poručio je Rot predsedniku Srbije čiji je zvanični nalog tagovao u svojoj objavi.

Podsetimo, navijači Srbije i Engleske fizički su se obračunali u Gelzenkirhenu pred meč dve selekcije u prvom kolu Evropskog prvenstva u fudbalu.

Više desetina navijača obe ekipe žestoko su se sukobile – letele su flaše, stolice, stolovi i žardinjere, a bilo je i povređenih.

Na snimcima se vide krvave glave navijača, a prema pisanjima lokalnih medija, u sukob su umešani i Albanci, koji su napali srpske navijače.

U saopštenju policije u Gelzenkirhenu se navodi da su se navijači dve selekcije od ranog jutra okupili u tom gradu.

"Oko 4.000 navijača Srbije je krenulo u navijačkom maršu ka stadionu. Ta šetnja je morala da bude prekidana nekoliko puta zato što su navijači upotrebljavali pirotehniku. Oko 15.45 časova policija je dobila informaciju o sukobu između srpskih i engleskih navijača", navodi se u saopštenju nemačke policije.

Mediji su preneli da su u tuči učestvovali i Albanci koji su prvi napali srpske navijače.

"Specijalne policijske snage su intervenisale i razdvojile dve grupe navijača. Privedeno je sedam srpskih navijača, a protiv njih su podnete krivične prijave. Na putu do stadiona nije bilo incidenata. Policija je prisutna na licu mesta i pažljivo prati situaciju", saopšteno je iz policije u Gelzenkirhenu.

UEFA želi da spreči pojavljivanje ruskih zastava na fudbalskoj areni u Minhenu, gde Ukrajina igra svoju prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu.

Ruska zastava pojavila se u petak na utakmici između Nemačke i Škotske, a viđena je i među navijačima Srbije tokom utakmice protiv Engleske.

Da nisu jedino Rotu smetali srpski navijači, pokazao je i Fudbalski savez tzv. Kosova (FFK) koji je zvanično uputio žalbu UEFA zbog srpskih navijača. 

Kako je navedeno u saopštenju, žalba je podneta zbog isticanja zastava, slogana i skandiranja srpskih navijača sa "političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova" pre i tokom utakmica Engleska - Srbija.

"Nesmetano prikazivanje ovakvih poruka i apela na velikom događaju kao što je Evro 2024 je besmisleno i apsurdno. Ovakvim pozivima dokazuje se mržnja posejana u javnom mnjenju u Srbiji prema susedima", navodi se u saopštenju FFK, uz zahtev za "stroge" disciplinske mere protiv Fudbalskog saveza Srbije.