Srbija i Balkan

Novo upozorenje meteorologa: Stiže toplotni talas iz Afrike, u petak i subotu do 40 stepeni

Blagi pad temperature, koja će se kretati u rasponu od 28 do 34 stepena – drugog dana vikenda
Novo upozorenje meteorologa: Stiže toplotni talas iz Afrike, u petak i subotu do 40 stepeni© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ/bs

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se nalazimo na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području.

Vrednosti maksimalnih temperatura u Srbiji danas će biti od 33 do 35 stepeni, sutra od 35 do 37 stepeni, a u četvrtak od 33 stepena na severu do 39 stepeni na jugu i istoku Srbije, navodi RHMZ.

U petak i subotu biće pik toplotnog talasa sa maksimalnom temperaturom od 35 do 40 stepeni Celzijusa.

Do kraja sedmice u mnogim predelima Srbije očekuju se tropske noći, pre svega u  urbanim sredinama, što znači da se maksimalne temperature neće spuštati ispod 25 stepeni.

"U urbanim sredinama slede tropske noći, ako je maksimalna temperatura u Beogradu 38 stepeni, to znači da ona minimalna ne pada ispod 24, 25 stepeni. Tako da tropske noći koje su najizraženije u Beogradu možemo očekivati i narednih dana", ukazao je meteorolog Slobodan Sovilj za RTS.

U subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelju i u ostalim krajevima očekuje nas pad temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34 stepena Celzijusa.

image