Srbija i Balkan

Od daski za surfovanje do "Roleksa": Kakvu krijumčarenu robu pronalaze carinici?

Sa početkom letnje sezone i pojačanim prometom putnika, na graničnim prelazima, ali i u dubinskim kontrolama, zabeležen je porast carinskih prekršaja u kojima je zaplenjena neprijavljena roba i gotovina vredna više od 100.000 evra
Od daski za surfovanje do "Roleksa": Kakvu krijumčarenu robu pronalaze carinici?© Uprava carina

Carina Srbije zaplenila je tokom vikenda tablete, sportsku opremu, tehniku i cigarete, čija je vrednost veća od 100.000 evra.

Tako je na graničnom prelazu Horgoš, Uprava carine u prtljažniku jednog kombija među ličnim prtljagom otkrila tovar od čak 16 kompleta alata marke Panasonik.

Uz to je kod putnika pronađen aparat za kalibraciju i aparat za testiranje termalnih sistema, a vrednosti veće od 23.000 koje putnik nije prijavio.
Nešto ranije tog dana, na istom prelazu, je otkriven i pokušaj krijumčarenja 87 sprava za vežbanje procenjene vrednosti više od 34.000 evra.

U tovarnom delu kombija carinici su pronašli i 44 gumene daske za surfovanje, 15 traka za trčanje, 14 vaga za merenje, sedam sobnih trenažera, tri tramboline i četiri sprave za suvo veslanje.

Tokom prošle nedelje je Carina saopštila da je putnik na aerodromu "Nikola Tesla" pokušao da prokrijumčari 50 boksova cigareta u prtljagu jednog putnika, ali je ovog vikenda ta količina nadmašena, navodi se na sajtu Uprave carina.

Naime, jedan putnik je doputovao u Srbiju, a u prtljag je spakovao čak 16.430 komada cigareta bez akciznih markica, odnosno gotovo 82 boksa cigareta.

Tokom dubinske kontrole na magistralnom putu Raška – Kraljevo, carinici su zaustavili kamion jedne kurirske službe u čijem se tovaru našlo mnoštvo strane robe bez dokaza o plaćenim uvoznim dažbinama, ali i čak 42.000 tableta leka "leksilijum" od 3 i 6 miligrama.

Zabeležen je i slučaj putnice koja je u Beograd doputovala, a u prtljagu joj je otkriven neprijavljeni ručni časovnik "Roleks" vrednosti više od 12.000 evra.

Na pitanje zašto robu nije prijavila, tinejdžerka je rekla da nije bila informisana o tome da vredne stvari moraju biti prijavljene na ulazu u zemlju, navode iz Uprave carine.

Pored zaplena robe, zabeležen je i jedan devizni prekršaj u vrednosti od 21.960 evra koje putnik iz Francuske, pri dolasku u Srbiju, nije prijavio.

image