Dačić pozvao organizatore da otkažu festival "Mirdita, dobar dan"

Reč je o skupu visokog rizika, i nije dobro vreme za održavanje manifestacije, smatra ministar

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je organizatore festivala "Mirdita, dobar dan" da taj događaj otkažu.

On je za televiziju Pink rekao da policija ima ingerencije nad skupovima na otvorenom, dok ne izdaje dozvole za skupove u zatvorenom prostoru.

"Videćemo šta će to biti. Ja sam rekao da je to skup visokog rizika. Reč je o prostoru koji nije javni. Ne učestvuju naši državni organi. Mi apelujemo da se taj događaj otkaže. Šta će dalje država da preduzima u ovom trenutku ja ne mogu da kažem", rekao je Dačić.

Festival "Mirdita, dobar dan" održava se nekoliko godina, ali Dačić ističe da on misli da sada nije vreme za takvu manifestaciju.

Dačić je dodao da je pitanje i kako će neko da oceni održavanje ili neodržavanje tog skupa "na nekoj drugoj strani".

"Moramo da se opredelimo šta hoćemo u smislu toga kako ćemo se odnositi prema tim nekim centrima moći", rekao je Dačić.

"Kosovo" bi ušlo u Savet Evrope da nije bilo Francuske

Kada je reč o članstvu takozvanog Kosova u Savetu Evrope, "da nije bilo Francuske ta bi odluka prošla, jer je Francuska rekla da neće dati saglasnost na članstvo dok ne vide korake koji će jasno pokazati da će ZSO biti formirana", rekao je Dačić.

Na pitanje da li je Rezolucija o Srebrenici kazna za Srbiju, ministar je istakao da niko od velikih sila nikada nije zadovoljan – Zapad nije zadovoljan zbog posete kineskog predsednika Si Đipinga, ali da, iako im Srbija nije uvela sankcije, ni Rusi nisu potpuno zadovoljni zbog principijelnosti Beograda po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Svako ima neka očekivanja, ali ono što ste govorili o kazni, ako neko želi da privuče Srbiju, ponašaju se kontra, oni nas teraju sve čvršće u zagrljaj Rusiji, Kini i ostalima", rekao je Dačić.

Dodao je da kada su Britanci prošli put tražili rezoluciju o Srebrenici predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome razgovarao sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da nisu mogli da se "načude", jer se time samo "daje Rusiji da se pokaže".

"Evo sad su učvrstili naše odnose sa Rusijom i Kinom", rekao je Dačić.