Srbija i Balkan

Merdare: Preuzeti posmrtni ostaci troje Srba ubijenih na Kosovu tokom 1999. godine

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović je rekao da se u mrtvačnici u Prištini nalazi više od 300 tela neidentifikovanih lica, među kojima je najmanje 90 lica srpske nacionalnosti
Merdare: Preuzeti posmrtni ostaci troje Srba ubijenih na Kosovu tokom 1999. godine© РТ Балкан

Predstavnici beogradske delegacije Radne grupe za nestala lica preuzeli su na prelazu Merdare od delegacije Prištine identifikovane posmrtne ostatke tri civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni u Uroševcu, Prizrenu i Prištini tokom 1999. godine.

Posmrtne ostatke Svetislava Đapa iz Prištine i Perke Mladenović iz Uroševca u ime porodica od prištinske delegacije preuzeli su predstavnici beogradske delegacije, dok su posmrtne ostatke Momira Milenkovića došli da preuzmu članovi njegove porodice.

Sahrana posmrtnih ostataka biće obavljena u Velikoj Plani, Kruševcu i Beogradu, u skladu sa iskazanom željom porodica.

Stradali su identifikovani metodom analize DNK, nakon što su predstavnici Komisije za nestala lica prikupili dodatne referentne uzorke za DNK analizu od srodnika nestalih u cilju identifikacije posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

"Tela preminulih su bila sve vreme u mrtvačnici u Prištini. Uz dodatne napore i uzimanje dodatnih DNK analiza došlo se do saznaje da su ova lica ubijena posle dolaska međunarodne misije na prostor KiM, i to je velika sramota mirovnjaka koji su dozvoli da se na tako bestijalan način razularena rulja koja je sebe nazivala OVK, obračuna sa starim i nemoćnim", rekao je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović i dodao da su žrtve imale od 50 do 77 godina.

Prema njegovim rečima, pokušali su da zatru sve što je bilo srpsko tada posle dolaska međunarodne misije. Dodaje da se u mrtvačnici u Prištini nalazi preko 300 tela neidentifikovanih lica, među kojima je najmanje 90 lica srpske nacionalnosti.

"Ono što nas posebno brine je saradnja sa Prištinom, sa njihovom delegacijom radne grupe, koja je u poslednjih nekoliko godina u totalnom zastoju", rekao je Odalović.

Odalović je naglasio da je, zahvaljujući Aljbinu Kurtiju, ceo proces oko rasvetljenja sudbina nestalih lica u potpunosti zamrznut.

"Mi prosto ne možemo da se pomerimo. Mi nemamo novih informacija, ovo su tela koja su pronađena pre više od 20 godina, nemamo mnogo onoga što bi trebalo da radimo onako kako smo radili do pre tri godine", rekao je Odalović.

Dodao je i da se od sukoba na Kosovu i Metohiji 1.623 lica vodi kao nestalo.

Članovi porodice koji su došli da preuzmu telo Momira Milenkovića kidnapovanog u Prizrenu naglasili su da će se od danas znati gde mu je grob.

"On je kidnapovan 29. avgusta 1999. godine. Otišao je da obiđe kuću i tamo su ga kidnapovali i odveli u nepoznatom pravcu. Do sada ništa o njemu nismo znali. On je kidnapovan zajedno sa prijateljem muslimanom. Do sada se vodio kao nestao, a danas preuzimamo njegovo telo", rekla je njegova supruga Ljiljana Milenković.

Ćerka Marica Stojanović kaže da je telo njenog oca pronađeno u Suvoj Reci i da će on biti sahranjen u Velikoj Plani.

"Hvala Bogu kad smo ga pronašli. Barem da znamo gde mu je grob, da zapalimo sveće, do sada je sve bilo neizvesno. Telo je pronađeno u Suvoj Reci, sahranićemo ga u Velikoj Plani", rekla je Marica Stojanović.

"Ovim je nastavljen proces identifikacije žrtava srpske nacionalnosti, stradalih na području Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", saopšteno je ranije iz Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

image