Srbija i Balkan

Stevandić: Zakonom o referendumu i Izbornim zakonom nije povređen vitalni nacionalni interes

Kolegijum Narodne skupštine Srpske zakazan je za četvrtak, 20. jun, na kojem će predložiti da 2. jula budu održane dve sednice Parlamenta
Stevandić: Zakonom o referendumu i Izbornim zakonom nije povređen vitalni nacionalni interes© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornim zakonom Republike Srpske nije povređen vitalni nacionalni interes bilo kojeg naroda, zaključeno je danas na sednici Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Srpske kojoj je predsedavao predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

"U ovim zakonima ne postoji bilo kakav oblik diskriminacije ili bilo koji oblik ugrožavanja nacionalnih, socijalnih i etničkih prava", rekao je Stevandić i naveo da će odgovor Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Srpske sutra biti prosleđen Ustavnom sudu Republike Srpske na odlučivanje.

Kolegijum Narodne skupštine Srpske zakazan je za četvrtak, 20. jun, na kojem će predložiti da 2. jula budu održane dve sednice Parlamenta.

"Prvo će biti održana svečana sednica Narodne skupštine na kojoj bi trebalo da se obrati predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, a potom da bude održana redovna sednica na kojoj bi trebalo da bude razmatrana Deklaracija nedavno usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu", istakao je Stevandić.

On je ocenio da se funkcioneri iz Sarajeva, poput Denisa Bećirovića, Željka Komšića i Elmedina Konakovića, mogu nazvati "najvećim promoterima nezavisnosti Srpske" jer tome, kako je rekao, doprinose svakodnevnim vređanjem jednog naroda i njegovih predstavnika, kao i kršenjem Ustava i dogovora u okviru BiH.

"Bukvalno, svaki dan traže od nas da se otcepimo i pokazuju da imaju nameru da nas ugrožavaju, potčine i ukinu. Njihove 'zasluge' za uznemiravanje građana, kao i poremećaje u bezbednosnom i političkom smislu su najveće u istoriji BiH. Oni daju najveći alibi onima koji žele da se Srpska brzo odvoji od BiH", rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci, prenosi RTRS.

On smatra da je realno očekivati smanjenje ovlašćenja OHR-a u BiH i istakao da velika zasluga za to pripada institucijama Republike Srpske - predsedniku, Narodnoj skupštini i Vladi.

Stevandić je istakao da nema parlamenta kojem nije poslao pisma koje sadrže sve odluke Saveta bezbednosti UN o imenovanjima drugih visokih predstavnika, kao i odluku da Kristijan Šmit nije imenovan za visokog predstavnika.

"Republika Srpska je o tome upoznala kompletnu svetsku i političku javnost, bez obzira na to što nisu pokazivali simpatije prema nama, jer postoji stereotip okrivljivanja Srba za sve. Do svesti svih njih je doprla argumentacija iz Republike Srpske", rekao je Stevandić.

image