Srbija i Balkan

Šta je legionela, bakterija od koje su tri osobe umrle u Zagrebu: Pretnja iz klima-uređaja i vodovoda

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena, a bolest se uglavnom ne prenosi sa čoveka na čoveka
Šta je legionela, bakterija od koje su tri osobe umrle u Zagrebu: Pretnja iz klima-uređaja i vodovoda© BSIP/UIG Via Getty Images

Od šest osoba kod kojih u zagrebačkoj bolnici Rebro otkrivena bakterija Legionella pneumophila, tri osobe su ubrzo preminule od atipične upale pluća, potvrdio je direktor KBC Zagreb Ante Ćorušić. 

Portal "Danas.hr" navodi da svi zaraženi imaju teške komorbiditete i da su imunokompromitovani.

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", nakon što su otkriveni zaraženi pacijenti, pokrenuta je istraga gde je izvor infekcije, jer je poznato da vrlo često zaraza može da se proširi iz klima-uređaja ili iz vode.

"Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravlje, koji je napravio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodnom sistemu. U ovom trenutku je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", rekao je Milivoj Novak, pomoćnik direktora KBC.

Kako se navodi, kako bi se isprale sve slavine, potrebno je da se temperatura vode podigne na minimalno 75 stepeni i pusti da isteče.

Za sada se ne zna na koji način je bakterija završila u vodovodu, ali je poznato da se razmnožava u toploj vodi, pa se ljudi obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode.

Kada se radi o pacijentima u teškom stanju, Novak je kazao da oni već boluju od hroničnih bolesti, a da je legionela pogoršala njihovo stanje.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena, a bolest se uglavnom ne prenosi sa čoveka na čoveka.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, koju uzrokuje bakterija i koja se leči antibioticima.

Osim legionarske bolesti, bakterije legionele mogu da uzrokuju i blažu bolest poznatu kao pontijačka groznica, koja se manifestuje simptomima sličnim gripu, poput groznice, slabosti, glavobolje i bolova u mišićima. Smrtni slučajevi kod pontijačke groznice nisu zabeleženi.

Naziv "legionarska bolest" potiče iz 1976. godine, kada je bakterija otkrivena nakon velike epidemije među američkim legionarima tokom njihove konvencije u hotelu u Filadelfiji u SAD.

Faktori rizika za oboljevanje uključuju pušenje, stariju dob (posebno muškarci stariji od 50 godina), hronične plućne bolesti, transplantaciju organa, uzimanje kortikosteroida, oslabljen imunološki sastav i prekomernu konzumaciju alkohola.

Simptomi legionarske bolesti uključuju visoku temperaturu, suvi kašalj, proliv, mučnina, povraćanje, glavobolja, bolovi u mišićima i plućima, a inkubacija traje od dva do 10 dana.

Većina osoba smatra se otpornim na bakteriju, jer od 100 osoba izloženih legionelama, oboli manje od pet.

image