Srbija i Balkan

Do 38 stepeni u zemlji: Narednih dana pik vrelog talasa

Najtopliji dani biće od četvrtka do subote, prognozira Republički hidrometeorološki zavod
Do 38 stepeni u zemlji: Narednih dana pik vrelog talasa© Cecilia Fabiano/LaPresse via AP/Танјуг

U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo, sa maksimalnim temperaturama od 35 do 38 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Najniža temperatura kretaće se od 15 stepeni do 22, a najviša u Beogradu biće do 37 stepeni Celzijusa.

U većem delu zemlje duvaće slab i promenljiv vetar, samo u Vojvodini će biti povremeno umeren, južnog i jugozapadnog pravca.

Narednih dana nastaviće se vreo talas, tako da će najtoplije biti od četvrtka do subote.

Za vikend se, ali i početkom sledeće sedmice, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuje izolovana, retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Osobama sa respiratornim i srčanim tegobama savetuje se oprez usled očekivanih biometeoroloških prilika.

"Mogući su nervoza, osećaj uznemirenosti i glavobolja", dodaje se.

"Batut": Temperature veoma opasne

Upozorenje na "veoma opasne pojave" izdao je Institut za javno zdravlje "Batut" za period od sutra, 19. do 22. juna, za kada postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa u većem delu Srbije.

"Batut" je najavio da se vrh toplotnog talasa očekuje 21. juna u Bečeju, Kikindi i Zrenjaninu, gde će temperature dostići 38 stepeni Celzijusa.

"Za period do 21. juna prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha će biti u kategoriji veoma opasne pojave na teritoriji južnobačkog, severnobanatskog i srednjobanatskog okruga, a u kategoriji opasne pojave u delovim severne, zapadne i centralne Srbije u periodu od 19. do 21. juna", navodi "Batut".

image