Srbija i Balkan

Oglasio se crnogorski ministar o Jasenovcu: Grlić Radman ima pravo

Izjava hrvatskog ministra o rezoluciji o Jasenovcu koju Skupština Crne Gore planira na usvoji izazvala je brojne reakcije u Podgorici
Oglasio se crnogorski ministar o Jasenovcu: Grlić Radman ima pravo© Влада Црне Горе

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović oglasio se saopštenjem u kojem je hrvatskom ministru Gordanu Grlić Radmanu požeo dobrodošlicu i izrazio uverenje da je njegova poseta Crnoj Gori prošla u dobrom raspoloženju i duhu prijateljstva između dve države.

"Što se tiče njegovog komentara, koji je dao na teritoriji Crne Gore u svojstvu rado viđenog gosta, o rezoluciji o Jasenovcu i o određenim pitanjima iz crnogorske prošlosti, kolega Grlić Radman ima pravo na svoje mišljenje i na javno iznošenje istog, baš kao što i crnogorski i hrvatski zakonodavni domovi imaju pravo da raspravljaju o svim temama za koje predstavnici građana misle da su vredne diskusije", kaže Ivanović.

Dodaje da neke od tih tema mogu biti posebno delikatne, te da su zato svi, a naročito ministri spoljnih poslova, dužni da im pristupe s posebnim senzibilitetom, uvek vodeći računa o jasnoj podeli vlasti i međudržavnom poštovanju.

"Siguran sam da ćemo i ubuduće ministar Grlić Radman i ja postupati na taj način. Što se ostalih pitanja tiče, mogu da ponovim već izrečeni stav da o njima Republika Hrvatska ima smislene argumente, ali ih ima i Crna Gora. Ti argumenti su s obe strane već saopštavani, pa i tokom naših redovnih i konstruktivnih bilateralnih susreta, a Crna Gora ostaje otvorena da o svim temama razgovara kako na radnom tako i na političkom nivou, uvek vodeći računa o dobrosusedskim i savezničkim odnosima sa Hrvatskom. Uveren sam da ista spremnost postoji i s hrvatske strane", zaključio je Ivanović.

Podsetimo, hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas da je za Hrvatsku "neprihvatljiva i besmislena" rezolucija o Jasenovcu koju bi trebalo da donese Skupština Crne Gore i najavio reakciju Zagreba.

image