Srbija i Balkan

Prištinski ministar odbrane: Glavni cilj nam je da postanemo NATO članica

Gradimo snage koje imaju za cilj da budu integrisani deo bloka i kao takve su orijentisane na aktivnosti koje su u vezi sa akcijama koje se odvijaju i u zemljama NATO-a, rekao je on
Prištinski ministar odbrane: Glavni cilj nam je da postanemo NATO članica© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Ministar odbrane privremenih institucija u Prištini, Ejup Maćedonci, kazao je da se tzv. Kosovske bezbednosne snage razvijaju kao "profesionalna i demokratska snaga" koju nadgledaju civilne vlasti, te da "ne predstavljaju pretnju nikome".

On je ponovio da je glavni cilj Prištine da postane članica NATO-a, prenosi "Reporteri".

"Kosovo je odlučno da uđe u NATO. To smo isticali na svakom sastanku sa zemljama članicama Alijanse, na svim nivoima. Ministarstvo odbrane i KBS gradimo po standardima NATO-a. Gradimo snage koje imaju za cilj da budu integrisani deo bloka i kao takve su orijentisane na aktivnosti koje su u vezi sa akcijama koje se odvijaju i u zemljama NATO-a", rekao je Maćedonci.

Pohvalio se i bespilotnim letelicama navodeći da su one "nedavno obnovljene".

"U ovom aspektu smo bili uspešni, jer smo 'bajraktare' imali ​kao deo inventara u ranoj fazi KSB-a. Mi smo treća zemlja u Evropi koja je kupila ovaj sistem", izjavio je Maćedonci.

Dodao je da je u narednoj fazi planirana kupovina helikoptera kao sredstva vazdušne podrške.

Govoreći o budžetu KBS-a, on je najavio da je u 2023. godini izdvojeno oko 204 miliona evra, pri čemu je istakao postizanje standarda budžeta za NATO članice od dva odsto BDP-a.

image