Srbija i Balkan

Šapić naljutio Sonju Biserko i Žene u crnom: Nije dobar domaćin, oterao nam goste s Kosova

Iako je više srpskih zvaničnika javno izrazilo negodovanje zbog održavanja spornog festivala "Mirdita, dobar dan" na Vidovdan, NVO su posebno ljute na Šapića
Šapić naljutio Sonju Biserko i Žene u crnom: Nije dobar domaćin, oterao nam goste s Kosova© Marija Mladjen/ATAImages

Nakon reakcija srpskih zvaničnika zbog festivala "Mirdita, dobar dan" zakazanog na Vidovdan 28. juna, oglasili su se Žene u crnom i Helšinski odbor za ljudska prava.

Sudeći prema saopštenju koje potpisuju obe ove organizacije finansirane mahom iz Amerike, a koje već godinama u Srbiji rade pod plaštom tobož borbe za ljudska prava, najviše im je zasmetala izjava Aleksandra Šapića koji je trenutno na čelu Privremenog organa Beograda.

Šapića optužuju da je gostima poručio da nisu dobrodošli, te da sa "stanovništvom Republike Kosovo ne želi i neće da ima dobrosusedske odnose".

On je "organizatorima poručio da ne poštuje njihove napore koji godinama unazad vode unapređenju mira u regionu, a svojim istomišljenicima da je otvorena sezona lova na sve one koji misle drugačije od vladajućeg režima", tvrde Žene u crnom i Helšinski odbor za ljudska prava.

Ne zameraju Šapiću samo što je protiv održavanja festivala koji već godinama usred Beograda promoviše nezavisnost dela srpske države, već tvrde da je "i ranije imao ksenofobične i rasističke izjave koje su se odnosile na stanovništvo Kosova albanske nacionalnosti".

"Njegov je politički stav izraz politike rata koja je rezultirao sistematskim ratnim zločinima. Taj stav je i nastavak politike rata drugim sredstvima. Nije festival taj koji je doveo do nezavisnosti Kosova, nego zločini počinjeni u naše ime", navode u zajedničkom saopštenju Staša Zajović i Sonja Biserko.

Saopštenje su podržale i organizacije Fond za humanitarno pravo čiji su članovi svoju osnivačicu Natašu Kandić tužili za mobing, Žene za mir, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Ravangrad, Rekonstrukcija ženski fond, Urban in, SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja, Udruženje žena "Peščanik", Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Autonomni ženski centar.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je organizatore skupa da odustanu od održavanja festivala na Vidovdan, dok je potpredsednik vlade Aleksandar Vulin kazao da je to uvreda na koji država Srbija treba da odgovori, te da će u suprotnom ostati prostor da "građani sami kažu šta misle o takvoj gadosti".

image