Prvi slučaj legionele u Srbiji: Kako se otkriva bolest od koje je troje umrlo u Hrvatskoj

U Evropi, Australiji i SAD godišnje se otkrije oko 10 do 15 slučajeva na milion stanovnika

Troje pacijenata od šest koji su zaraženi legionelom u Hrvatskoj je preminulo, a u Srbiji je tokom ove godine registrovan jedan slučaj obolevanja i taj pacijent je izlečen, saznaje "Blic".

Bolest koju izaziva bakterija legionella pneumophila, u toku ove godine je registrovana i kod jednog stranog državljanina tokom boravka u našoj zemlji.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, legionarska bolest se obavezno prijavljuje.

Za laboratorijsku dijagnostiku ove bolesti koristi se:

Legionarska bolest se obično javlja sporadično, u vidu registrovanja klastera, a ređe u epidemijskoj formi, odnosno više slučajeva povezanih sa zajedničkom vremenskom i prostornom izloženošću.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena, a bolest se mahom ne prenosi sa čoveka na čoveka.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, koju uzrokuje bakterija i koja se leči antibioticima.

Simptomi legionarske bolesti uključuju visoku temperaturu, suvi kašalj, proliv, mučnina, povraćanje, glavobolja, bolovi u mišićima i plućima, a inkubacija traje od dva do 10 dana.

U Evropi, Australiji i SAD godišnje se otkrije oko 10 do 15 slučajeva na milion stanovnika. Od prijavljenih slučajeva, 75 do 80 odsto su stariji od 50 godina, a 60 do 70 odsto su muškarci.

Iz KBC-a Zagreb saopštili su da je troje preminulih već bio narušenog zdravlja, radilo se o osobama s leukemijama, cirozom jetre itransplantiranim organom.