Srbija i Balkan

Dodik sa Jenčom: Srpska traži potpuno poštovanje Dejtona

Republika Srpska ne traži navijačko ponašanje, nego objektivan pristup i da se poštuje Dejtonski sporazum onako kako je napisan, poručio je predsednik RS
Dodik sa Jenčom: Srpska traži potpuno poštovanje Dejtona© Tanjug/AP/Armin Durgut

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslavom Jenčom.

"Saradnja Srpske s UN organizacijom je odlična i njihovo osoblje radi dobar posao. Uveren sam da će i u narednom periodu biti jednako kvalitetna. Srpska ne traži navijačko ponašanje, nego objektivan pristup i da se poštuje Dejtonski sporazum onako kako je napisan", napisao je Dodik na Iksu.

Upoznao je Jenču, kako je naveo, sa činjenicom da je situacija u BiH ozbiljno narušena nelegalnim intervencijama Kristijana Šmita, kao i rezolucijom o Srebrenici, koja nije imala podršku unutrašnjih organa BiH da se nađe na dnevnom redu Generalne skupštine UN.

"Bošnjačke strukture srušile su Ustav BiH, delujući jednostrano, čime je dodatno usložnjena situacija iz koje se ne vidi izlaz. Ozbiljan problem je Ustavni sud i ne postoji zakon o njegovom radu, nego pravila koja se izmišljaju, a strane sudije ne mogu donositi odluke i treba da odu", istakao je.

"Srpska traži potpuno poštovanje Dejtona, da se zatvori Kancelarija OHR-a i BiH prepusti evropskim procesima", zaključio je Dodik.

image