Srbija i Balkan

Obračun kriminalnih grupa na Cetinju: U eksploziji bombe dve osoba poginule, tri povređene

Portal "Dan" nezvanično saznaje da su stradali Petar Kaluđerović i Dragan Roganović, lica bliska škaljarskom klanu
Obračun kriminalnih grupa na Cetinju: U eksploziji bombe dve osoba poginule, tri povređene© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Na Cetinju u blizini Sportskog centra jutros oko 9.10 časova, aktivirana je eksplozivna naprava u kojoj su dve osobe poginule, a tri osobe su teško povređene i nalaze se na intenzivnoj nezi KC Crne Gore.

Portal "Dan" nezvanično saznaje da su stradali Petar Kaluđerović i Dragan Roganović, lica bliska škaljarskom klanu.

Prema pisanju RTCG-a, Kaluđerović je stradao na licu mesta, dok je Roganović podlegao povredama.

V.D. direktora Uprave crnogorske policije Aleksandar Radović izjavio je da današnji dan ne sme više nikad da se ponovi u Crnoj Gori i da ta zemlja ne sme sebi više nikada da dozvoli slučajne žrtve.

Radović je na konferenciji za medije rekao da je u toku obračun kriminalnih grupa, kao i da su imali operativne podatke da do ovoga može da dođe, prenosi portal CdM.

Prema njegovim rečima, celi tok događaja koji se danas dogodio na Cetinju, bacio je senku na dobre rezultate koje je policija ostvarila u prethodnom periodu.
Naglasio je i da razume uznemirenost građana.

"Ovo je crvena linija i Crna Gora ne sme sebi da dozvoli nijednu slučajnu žrtvu. Dužni smo da se suprostavimo svakom obliku kriminala. Neće biti laka borba, ali pobediće država, a ne kriminal", poručio je Radović.

V.D. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović, izjavio je da su lica koja su učestvovala u izvršenju tog krivičnog dela, u određenom periodu pratila navike oštećenih, prenosi RTCG.

"Imamo podatke da su koristili prednost u odnosu na njihova specijalna vozila sa blindom koja su koristili, na koji način su hteli da se zaštite od delovanja suprostavljenih kriminalnih grupa, i da su na jednom stablu, na visini od sedam metara fiksirali eksplozivnu napravu koja je, postoji osnovana sumnja, aktivirana putem daljinskog upravljača u pravcu četiri lica koja su ulazila u Sportski centar. Među ovim licima nalazila se i slučajna prolaznica, koja je zadobila povrede" istakao je Šćepanović.

Viša državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić je istakla da se nada da će se događaj brzo rasvetliti.

"Izuzeti su brojni tragovi koji će biti predmet veštačenja. Naložena je obdukcija lica koja su izgubila život u ovom događaju. Od policije očekujem da u saradnji što pre dođemo do izvršilaca", naglasila je ona

Tri povređene osobe se nalaze na lečenju u Kliničkom centru Crne Gore, a doktor cetinjske bolnice "Danilo Prvi" Predrag Milošević rekao je da je jedan pacijent teško povređen i da mu se još bore za život, dok su drugi u stabilnom stanju.

Rekao je i da su jednom pacijentu od eksplozije povređeni vrat, noge i abdomen, ali su uspeli da mu zaustave krvarenje.

"Mislim da smo ga u stabilnom stanju poslali u Podgoricu", kazao je Milošević.

Druga pacijentkinja je, prema njegovim rečima, žena stara oko 60 godina, koja se slučajno tu našla i koju je pogodio šrapnel u glavu i ramena.

"Poslali smo je u Podgoricu, na snimak glave, da vidimo da nema krvarenje ispod lobanje", rekao je Milošević.

Treća povređena osoba, muškarac je teško povređen i u operacionoj sali mu se bore za život.

"On je u Kliničkom centru Crne Gore, povređene su mu obe noge, veoma teške povrede ima. Njega je neko povezao u privatnoj režiji. Ovo troje što su bili kod nas smo zbrinuli i poslali čisto radi dijagnostike", rekao je Milošević.
Pacijenti, kako je dodao, svi imaju od 25 do 30 godina.

Portal CdM prenosi da je tokom uviđaja došlo do pretpostavki da je eksplozivna naprava aktivirana kad su Kaluđerović i Roganović  - koji su, navodno, od ranije poznati policiji - ulazili u auto. Dvojica povređenih su, takođe, navodno pripadnici škaljarskog klana.

Iz Uprave policije zvanično su se oglasili sa saopštenjem da su policijski službenici odmah po saznanju o događaju izašli na lice mesta.

"U cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica, te rasvetljavanja ovoga događaja, službenici Uprave policije u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, preduzimaju intenzivne uviđajne mere i radnje, a o čijem toku i ishodu će javnost biti blagovremeno obaveštena", saopštili su iz policije.

CDM piše da je jaka eksplozija odjeknula posle devet časova ispred ulaza u Sportski centar, te da su od njene siline popucala stakla na zgradi i otkinuto je drvo.

Policija uzima izjave od građana koji su se zatekli kod lica mesta i u obližnjim zgradama proverava ulaze i izlaze. Takođe, inspektori ulaze u pojedine stanove radi provere, prenosi "Dan".

image