Srbija i Balkan

Savet za sprovođenje mira: Entiteti u BiH nisu države i nemaju suverenitet

Upravni odbor Savet za sprovođenje mira najoštrije je osudilo, kako se navodi u saopštenju, "flagrantne napade vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni i pravni poredak BiH", te su pozvali predstavnike iz Republike Srpske da "obustavi sve aktivnosti koje podrivaju državu BiH"
Savet za sprovođenje mira: Entiteti u BiH nisu države i nemaju suverenitetwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Republika Srpska nije potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, entiteti nisu države i nemaju suverenitet. Ovo je saopšteno nakon dvodnevne sednice ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIK), koja je održana 19. i 20. juna u Sarajevu.

PIK je telo čiji Upravni odbor čine ambasadori zapadnih zemalja, Organizacije islamske konferencije, a ranije i Rusije koja više ne učestvuje u radu, koje daje političke smernice Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Upravni odbor PIK-a najoštrije je osudilo, kako se navodi u saopštenju, "flagrantne napade vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni i pravni poredak BiH", te su pozvali predstavnike iz Republike Srpske da "obustavi sve aktivnosti koje podrivaju državu BiH".

"Suverenitet pripada Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi. Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države, oni postoje isključivo na osnovi Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet. UO PIK-a ponavlja da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za osiguranje poštovanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir", navedeno je u saopštenju UO PIK-a.

Pozvali su vlasti u Republici Srpskoj da povuku odluku o "kriminalizaciji klevete", kao i da obustave sve aktivnosti koje ugrožavaju "politički pluralizam, slobodu medija, slobodu govora i prostor za civilno društvo, te stigmatiziraju manjine".

Zakon o kriminalizaciji klevete je Republici Srpskoj stupio na snagu u julu 2023. godine.

Savet za sprovođenje mira oštro je osudio i "pritiske na pravosuđe, posebno na Ustavni sud BiH", koji je "okrnjen" i nelegitiman, budući da u njemu nema pripadnika tri konstitutivna naroda, već su dominantni stranci.

U saopštenju su naveli i da napadi na visokog predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti "ozbiljno utiču na sprovođenje civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir".

"UO PIK-a poziva na žurno napuštanje politike Republike Srpske o nepriznavanju i nesaradnji s visokim predstavnikom. UO PIK-a upozorava da je poštovanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH obaveza i očekuje od vlasti RS-a da konstruktivno sarađuju s visokim predstavnikom", navodi se u zaključcima nakon dvodnevne sednice.

UO PIK-a naveo je ovo ne uzimajući u obzir da ne postoji odluka Saveta bezbednosti UN o imenovanju Kristijana Šmita na mesto visokog predstavnika, pa samim tim ni legalitet i legitimitet da se tako predstavlja i ima bilo kakva ovlašćenja, te da ga zbog toga Srpska i ne priznaje.

UO PIK-a očekuje od organa vlasti BiH da "bez daljeg odlaganja usvoje državni budžet za 2024. godinu".

Bosna i Hercegovina je ušla u šesti mesec ove godine bez usvojenog budžeta – dokument postoji, ali nema dogovora kako da se novac raspodeli.

Sve državne institucije su na privremenom finansiranju, a to znači da novca ima samo za plate, tekuće troškove i međunarodne obaveze.

Bez budžeta, javne nabavke su stopirane, nema kapitalnih projekata, nema investicija, dok institucije ne mogu da zapošljavaju novi kadar.

image