Srbija i Balkan

Potpredsednik parlamenta RS: Poglavari Islamske zajednice promovišu unitarnu BiH i zveckaju oružjem

Samo najradikalniji bosanski muslimani, koji nastoje da ožive unitarnu islamsku državu Alije Izetbegovića, imaju podršku verskih vođa što govore i njihove stalne pohvale upućene Denisu Bećiroviću i Zukanu Helezu, ukazala je Anja Ljubojević
Potpredsednik parlamenta RS: Poglavari Islamske zajednice promovišu unitarnu BiH i zveckaju oružjem© ATA images

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević istakla je da Bošnjaci nikada nisu dobili mogućnost da se politički razvijaju, deluju i rade zajedno sa Srbima i Hrvatima u BiH, jer sve što su činili i čine nije moglo proći bez odobrenja Islamske zajednice, čiji vrhovni poglavari zveckaju oružjem.

Reagujući na izjavu bivšeg poglavara Islamske zajednice Mustafe Cerića da je "Zukan Helez političar koji je u ovom trenutku najkorisniji, najjasniji, najhrabriji", i da "ide stalno korak unapred u odnosu na ono što bi srpska politika mogla da kaže", Ljubojevićeva je rekla da su političke poruke u kojima on hvali i veliča ratnohuškačku politiku Heleza zabrinjavajuće i zahtevaju ozbiljan stav i reakciju međunarodne zajednice.

"Suvišno je i govoriti kakva je to Helezova 'hrabrost' koju tako vatreno hvali Cerić, ali ove poruke bošnjačkih verskih poglavara su ozbiljno upozorenje svima da Islamska zajednica ne podržava saradnju i razgovore sa Srbima i Hrvatima, jer je njima jedini cilj unitarna, islamska BiH", naglasila je Ljubojevićeva.

Ona je ukazala da samo najradikalniji bosanski muslimani, koji nastoje da ožive unitarnu islamsku državu Alije Izetbegovića, imaju podršku verskih vođa što govore i njihove stalne pohvale upućene Denisu Bećiroviću i Zukanu Helezu.

"Bivši reis trebao bi da bude svestan realnosti i ustavnog uređenja BiH i da promoviše dobre odnose među narodima i dijalog, na osnovu uzajamnog poštovanja, a ne da poziva na još veću mržnju", istakla je Ljubojevićeva.

Što se tiče Cerićevog mišljenja da je, kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić problem, Ljubojevićeva je poručila da predsednik Srbije nije problem za BiH, i nikada to nije bio, već su problem oni koji žele da ostvare unitaristički projekat koji bi u potpunosti obesmislio poziciju Srba i Hrvata u BiH.

"Cerić i ostali koji promovišu ideju dominacije bošnjačkog naroda i pozivaju da se to pitanje aktuelizuje ne žele dobro nikome u BiH, pa ni Bošnjacima", naglasila je Ljubojevićeva.

image