Srbija i Balkan

Vučić: Ipak idem u Tiranu

Nadam se da će biti nekakve koristi od mog odlaska, rekao predsednik Srbije
Vučić: Ipak idem u Tiranu© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će prisustvovati sutrašnjem samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani.

"Nadam se da će biti nekakve koristi od mog odlaska u Tiranu", rekao je Vučić i dodao da bi bilo velike štete ukoliko ne bi otišao na taj samit.

On je naveo da je o odlasku na samit razgovarao sa saradnicima, ministrom odbrane Milošem Vučevićem i premijerkom Ane Brnabić, kao i sa predsednicima i premijerima više prijateljskih zemalja.

"Ja nemam problem, to nije pitanje moje sujete. Ja se deset i po godina trudim da uvek vodim računa o svemu, nekada vas prosto preuzmu emocije, kada više ne znate šta da učinite, kada vam neko već mesecima proizvodi krize", dodao je predsednik.  

"Pred nama je teško vreme, ko god misli da će neko da nas ostavi na miru po pitanju Kosova - neće. Ni ovi iz Prištine koji ništa drugo ne rade osim što sede i čekaju da smisle neku novu ludost ne bi li Srbima napakostili i ne bi li izazvali neku novu krizu, ni ovi što taktički menjaju mišljenje", rekao je Vučić i istakao da je važno da prisustvuje samitu u Tirani. 

"Velike sile ne menjaju svoje stavove i oni će želeti da Srbija na ovaj ili onaj način ili pusti tzv. Kosovo u Ujedinjene nacije ili da ih priznamo. Onda će reći da je fantastičan uspupak da ne dođe do međusobnog priznanja, nego samo da ih pustimo u Ujedinjene nacije. To su trikovi za malu decu", poručio je predsednik Srbije. 

Oni misle da sa Srbijom mogu da se igraju kao da ona nije ozbiljna, slobodna i nezavisna država, naveo je Vučić.

"Ali takva su pravila igre. Suviše smo mi mali da bismo mogli da promenimo ceo svet, ali smo dovoljno ponosni i snažni da svoju zemlju sačuvamo", poručio je on.

Vučić je istakao da će na samitu biti dobrih stvari za građane Srbije.

"Imaćemo dobre razgovore o tih 165 miliona koje ćemo dobiti za energetiku. Za mene je teško kad je reč o KiM da razumem taj jezik dve strane, a da pri tome nismo ništa uradili. To mi je izazvalo i jed i bes i nadam se da se ne ljute", rekao je on.

Predsednik Srbije je istakao da je posao nešto što "sprečava postojanje svih barijera između ljudi" i naveo da mu nije jasno zbog čega to smeta premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju. 

"Brinem šta će biti sledeće nedelje jer nisu propustili deset dana da ne naprave neku namernu provokaciju ili da izazovu haos", naveo je on.

image