Srbija i Balkan

Leto je i kalendarski stiglo: Tropski talas do kraja juna

Leto je kalendarski stiglo u 22.50, a pretežno sunčano i veoma toplo vreme očekuje nas i u narednim danima. Na snazi je i crveni meteoalarm u većem delu zemlje
Leto je i kalendarski stiglo: Tropski talas do kraja juna© Tanjug/AP Photo/Robert F. Bukaty

Leto je kalendarski stiglo u 22.50, a pretežno sunčano i veoma toplo vreme očekuje nas i u narednim danima. Na snazi je i crveni meteoalarm u većem delu zemlje. Tropske temperature tajaće sve do kraja meseca, a u Beogradu petak 21. jun biće još jedan u nizu tropskih dana. 

U Beogradu će vreme biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, sa temperaturom do 38 stepeni, kako se navodi, duvaće slab do umeren, jugoistočni vetar.

Sajtovi za praćenje vremenskih uslova upozoravaju na ekstremno visoke temperature u petak i subotu, kao i na izuzetno visok indeks UV zračenja koji se vodi kao "nezdrav".

RHMZ najavljuje da će u petak 21. i subotu 22. juna doći do pika toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa.

U nedelju na severu i zapadu Srbije manji pad temperatura na vrednosti od 30 do 35 stepeni, dok će se na istoku i jugu maksimalne vrednosti zadržati i dalje oko 38 stepeni Celzijusa.

Na području Beograda do kraja sedmice 23. juna maksimalna temperatura od 34 do 38 stepeni Celzijusa, a od ponedeljka biće uglavnom u intervalu od 30 do 33 stepena.

U subotu se očekuje pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljiv, u Banatu i donjem Podunavlju umeren, jugoistočni, krajem dana u Vojvodini u skretanju na severozapadni. Najniža temperatura od 18 do 26, a najviša od 35 do 40 stepeni. Posle podne i uveče veoma retka (izolovana) pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

U većini krajeva i u nedelju pretežno sunčano i veoma toplo, a uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuje se retka (izolovana) pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 18 do 23, a najviša od 31 na severozapadu do 38 stepeni na istoku i jugu Srbije

image