Srbija i Balkan

Nikodijević ponovo predsednik Skupštine grada Beograda, izbor gradonačelnika sledeće nedelje

Za Nikodijevića je glasalo 60 od 72 odbornika koji su glasali

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Grada Beograda, u zgradi gradskog parlamenta na Trgu Nikola Pašića, odbornici su danas izabrali Nikolu Nikodijevića, iz Socijalističke partije Srbije, za predsednika gradskog parlamenta.

Nikodijević je tu funkciju obavljao i u tri prethodna saziva beogradskog parlamenta, od aprila 2014. godine, a nakon reizbora najavio je da će sednica skupštine grada za izbor gradonačelnika biti održana sledeće nedelje. 

Za Nikodijevića je glasalo 60 od 72 odbornika koji su glasali.

Izbor novog predsednika Skupštine Beograda podržala je vladajuća koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke koja ima 64 od 110 odbornika u Skupštini grada.

Odbornici liste "Biramo Beograd" najavili su da će glasati protiv te odluke, dok odbornici "Mi - snaga naroda, dr Branimir Nestorović" nisu učestvovali u raspravi i nisu se izjašnjavali da li će podržati izbor Nikodijevića.

Odbornici liste "Kreni-Promeni" napustili su sednicu Skupštine grada odmah pošto su im verifikovani mandati.

Najnovije informacije pratili ste u našem blogu uživo.

  • 21. jun 2024 • 14:35

    14:35

    Konstituisana Skupština Beograda

    Završena je sednica Skupštine grada Beograda.

  • 14:31

    Biljana Živković izabrana za sekretara Skupštine

    Biljana Živković izabrana je za sekretara Skupštine, njen zamenik će biti Tatjana Vučenović.

    "Cela postava iz prethodnog mandata na okupu", konstatovao je Nikodijević.

  • 13:38

    U toku tajno glasanje za potpredsednika gradske skupštine

    U toku je tajno glasanje za potpredsednika gradske skupštine.

  • 13:25

    Nastavljena sednica skupštine

    Skupštinska sednica je nastavljena nakon kraće pauze. U toku je debata o zameniku predsednika gradskog parlamenta. Novi saziv skupštine imaće pet odborničkih grupa.

  • 12:50

    Nikodijević: Sledeće nedelje izbor gradonačelnika

    Nikodijević je u svom obraćanju podsetio da mu je po četvrti put ukazano povernje i naglasio da će narednih meseci morati da se radi ubrzanim tempom.

    "Po četvrti put ste mi ukazali poverenje. Čeka nas ogroman posao. Moraćemo narednih meseci da radimo ubrzanim tempom, jer ćemo morati da donosimo važne odluke za Grad Beograd", istakao je on.

    "Moraćemo brzo da izglasamo brzo gradonačelnika i usvojimo budžet grada. Većina odbornika bila je i u prethodnom sazivu, novi će moći da se upoznaju sa mojom metodom rada. Apsolutno sam saglasan da ne možemo svi misliti isto. Imamo pravo na diskusiju, ali insistiraću na to da imamo poštovanje jedni prema drugima. Striktno ću insistirati na tome da se raspravlja samo o stvarima koje su na dnevnom redu. Dnevna politika se neće donositi u ovaj parlament", rekao je Nikodijević.

    On je rekao da će se sledeće nedelje birati gradonačelnik, te da će se pričati o tome "kako će Beograd izgledati 2027. godine".

  • 12:46

    Nikodijević ponovo predsednik Skupštine grada Beograda

    Od 72 odbornika koji su glasali - 60 je glasalo za to da Nikola Nikodijević bude ponovo izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, saopštio je Toma Fila.

  • 12:31

    Završeno tajno glasanje

    Nakon što je završeno tajno glasanje, određena je pauza u trajanju od 20 minuta, tokom koje će biti utvrđeni rezultati.

  • 12:00

    Počinje tajno glasanje za predsednika Skupštine

    Tajnim glasanjem i zaokruživanjem listića počelo je biranje predsednika predsednika Skupštine Beogorada. Predloženi kandidat je Nikola Nikodijević.

  • 11:46

    Antić predložio Nikodijevića za predsednika Skupštine Beograda

    Aleksandar Antić u ime liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" predložio je Nikolu Nikodijevića za predsednika Skupštine Beograda.

    Predlog da Nikodijević bude izabran za predsednika Skupštine grada potpisalo je 59 odbornika vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke.

    U toku je rasprava.

  • 11:44

    Dobrica Veselinović podneo ostavku na odbornički mandat

    Odbornik Zeleno-levog fronta (ZLF) Dobrica Veselinović je na sednici Skupštine Beograda podneo ostavku na odbornički mandat.

    On je poželeo ostalim poslanicima da im jedina vodilja u odlučivanju bude javni, a ne politički interes.

    Njegovo istupanje odbornici Zeleno-levog fronta su pozdravili aplauzom, a predsedavajući iz redova Socijalističke partije Srbije Toma Fila izrazio je žaljenje i ocenio da je to šteta.

image