Stabilizacija sistema: U regionu se situacija postepeno normalizuje, Crna Gora dobila struju

Zbog nestanka struje su po gradovima bile ogromne gužve na ulicama, a zbog spoljnih temperatura koje su premašivale 40 stepeni Celzijusa, neki su u stanovima merili i desetak stepeni više temperature

U skoro celom regionu je došlo do kolapsa kada je nestala struja u Crnoj Gori, BiH, Albaniji, i Hrvatskoj. Mediji navode da je raspad elektroenergetske mreže najpre krenuo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, a zatim i deo Hrvatske.

Operater prenosnog sistema (OST) Albanije je saopštio da je do nestanka struje došlo zbog kvara na vodu sa Grčkom, a koji je izazvan visokim temperaturama.

Svi gradovi Crne Gore dobili struju

Svi gradovi u Crnoj Gori dobili su napajanje strujom tako da su svi potrošači snabdeveni, saopštio je direktor Nacionalnog dispečerskog centra Ranko Redžić, na konferenciji za novinare Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES)

Skoro cela Crna Gora je danas bila bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postepeno uključenje.

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović izjavio je  da je nestanak struje u Hrvatskoj, BiH, Albaniji i Crnoj Gori, problem regionalne prirode, dodavši da se radi na tome da se situacija normalizuje i da su operatori prenosnog sistema maksimalno fokusirani, mada se u ovom momentu još ne zna gde je kvar, prenosi RTCG.

"Radi se na tome da se obavi restauracija sistema", rekao je Mujović.

On smatra da je do ovog problema došlo usled velikog opterećenja

"Naglo je porasla potrošnja zbog visoke temperature", naveo je on i dodao da se u situaciji visokih temperatura dešava da je vazdušno hlađenje slabije, a visoke temperature dovode do toga da vod ispadne.

Eksplozija na 400 kilovati dalekovoda Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) uzrok je nestanka struje na skoro celoj teritoriji Crne Gore, prenosi list "Pobjeda", pozivajući se na neimenovani izvor.

Zbog ispada na mreži Crnogorskog elektro-prenosnog sistema (CEDIS) bez napajanja j bilo skoro čitavo područje Crne Gore, a deo Podgorice dobio je struju nakon sat vremena.

"Naš elektro-energetski sistem je povratio naponske prilike", rekao je Mujović, koji veruje da će se sve vrlo brzo vratiti u normalu.

"Električna energija dospeva do CEDIS-a, a CEDIS sada ima posla da je usmeri dalje prema gradovima. To može da potraje, jer CEDIS mora da reši situaciju u svakom gradu posebno", istakao je Mujović.

On je dodao da je diskutabilno kada će se sve vratiti u normalu.

Od gradova u Crnoj Gori struju su sve vreme imali samo Pljevlja i Žabljak.

Pored Crne Gore, danas su bez struje ostali i gotovo cela Dalmacija i Bosna i Hercegovina, kao i delovi Albanije.

Veći deo Dalmacije bez struje

Električna energija bez koje je ranije danas ostala cela Dalmacija počela je postepeno da se vraća, prenose hrvatski mediji.

Najkasnije do 15.30 sati cela teritorija Dalmacije trebalo bi da dobije električnu energiju, javila je Hina.

Za sada su u elektromrežu uključeni delovi Splita, kao i drugih gradova i mesta, a osim nestanka struje sada se, međutim, pojavio i problem nestanka interneta.

Zbog nestanka struje su po gradovima bile ogromne gužve na ulicama, a zbog spoljnih temperature koje su premašivale 40 stepeni Celzijusa, neki su u stanovima merili i desetak stepeni više temperature.
U Splitu su vatrogasci imali 25 intervencija zbog ljudi koji su ostali zarobljeni u liftovima.

Dalekovod između Grčke i Albanije je ispao i onda su se tokovi poremetili, zbog čega je došlo do nestanka struje u većem delu regiona, saopštio je direktor Sektora za vođenje hrvatskog elektroenergetskog sistema HOPS-a Danko Blažević.

"Ali to nije službeno, to su zasad preliminarne informacije, rekao  je on na konferenciji za novinare.

Kako je dodao, za ovakve incidente se na evropskom nivou osnivaju radne grupe koje istražuju ovakve stvari, a takve istrage traju šest meseci.

Radovi na popravci energetskog sistema će potrajati jer je u pitanju ogroman kvar, saopšteno je danas iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Cela Dalmacija, delovi Crne Gore i Bosne i Hercegovine više od sat vremena nisu imali struju - u Splitu se vratila struja, ali dobar deo Dalmacije i dalje ima probleme, prenosi Dalmacija danas.

"Kvar je krenuo iz Albanije i Crne Gore. Polako vraćamo trafostanice pod napon. Konjsko i Zakučac su pod naponom, radi se i na vraćanju drugih trafostanica. To je postupak koji traje, teško je reći kada će svi potrošači dobiti struju. Veliki je kvar, ne sećam se zadnjih 20-ak godina da je na tako širokom području bio tako veliki kvar", rekli su iz HEP-a za Radio Dalmaciju.

"Dalmacija danas" nezvanično saznaje da se u ovoj fazi uvozi struja iz Grčke, kao i da su radovi na auto-putu u Crnoj Gori izazvali prekid ispostave električne energije.

Veći deo Dalmacije danas je oko 12.25 sati ostao bez struje, javili su hrvatski mediji.

Bez struje su ostali Split, Omiš, Makarska, Kaštela, Solin, Zadar, Starigrad Paklenica i druga mesta, prenosi hrvatski portal Indeks, dok drugi mediji javljaju da cela Dalmacija nema struju.

Prekid snabdevanja električnom energijom u delovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, navodi se u saopštenju Hrvatske elektro privrede (HEP).

Hrvatski operater prenosnog sistema (HOPS) vrši analizu sa operaterima sustava susednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida snabdevanja strujom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati distribuciju električne energije građanima Hrvatske u što kraćem roku, prenosi hrvatski portal Indeks.

Što se tiče distribucijske mreže, HEP je saopštio da na mreži nema oštećenja.

U Hrvatskoj su danas tropske temperature, očekuje se vrhunac toplotnog talasa a još juče su zabeležene rekordne temperature za ovo doba godine.

I u BiH se struja postepeno vraća

Takođe i cela BiH je ostala bez struje zbog kvara na čijem se utvrđivanju radi.

U gradovima u Republici Srpskoj i FBiH, u kojima je nestalo električne energije, ne rade semafori i saobraćaj se odvija usporeno i otežano.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosleđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordinisanim aktivnostima sa operatorom sistema na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susednim sistemima, navedeno je iz Elektroprivrede BiH.

Mnistar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić ocenio je da seradi o preopterećenju mreže.

"Problem u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje dovelo je do nestanka struje i u većem delu Bosne i Hercegovine. Svi napori usmereni su ka što skorijem rešavanju navedenog problema i povratku električne energije u domove", rekao je Lakić, prenosi N1 Sarajevo.

U pogon se, kaže, vraćaju federalne termoelektrane i hidroelektrane.

"Najbitnije je da vraćamo u pogon termoelektrane i hidroelektrane i pozdravljam sve napore koje elektrodistributivna preduzeća ulažu kako bi se što pre normalizovala distribucija električne energije. Sistem se polako vraća.

Sruja je puštena u Tuzli, Kaknju, Banjaluci, a polako se vraća i u sarajevska naselja. Moramo biti oprezni i sve uraditi polako kako ne bi izazvali novi kolaps i veće havarije. Za sada je sve pod kontrolom", naglasio je Lakić.

Prema informacijama iz Vlade FBiH i EPBIH, raspad sistema je nastao na 400kV vodu u Crnoj Gori.

"Za sada nemamo nikakvih kvarova na proizvodnim objektima. Pokušavamo da uspostavimo vezu sa Hrvatskom, ali naponi su preveliki pa ide teško", kažu u EPBiH.

Iz Vlade FBiH tvrde da se struja vraća postepeno jer su uključeni Blokovi termoelektrana u Tuzli i Kaknju i HE u Jablanici.

Kako saznaje "Avaz", došlo je do kolapsa kompletnog elektroenergetskog sistema. 

Kada dođe do kolapsa sistema, hidroelektrane i termoelektrane ne mogu da rade, nema razmene energije kroz mrežu.

Radi se na utvrđivanju kvara.

U Srbiji ima struje

Predsednik Aleksandar Vučić je pozvao ministarku energetike Dubravku Đedović Handanović da u Srbiji obezbedi da nema prekida u snabdevanju strujom i pozvao ljude iz svih sektora sistema za enegetsku bezbednost – EPS, EMS i druge, da njihovi radnici ne idu kućama već da svi budu angažovani na obezbeđivanju energije, jer Srbija mora da ima energiju sve vreme.

"U Srbiji je situacija stabilna. Havarija u regionu ne utiče na nas. Snabdevanje električnom energijom je stabilno i bez ikakvih problema", rečeno je u EPS-u za "Novosti".

Nestala struja i u Albaniji

Struja u velikom delu Albanije nestala je zbog kvara na vodu sa Grčkom, a koji je izazvan zbog visokih temperatura.

Operater prenosnog sistema (OST) naveo je da su velike količine prenosa, kao i ekstremne temperature uzroci potpunog isključenja dalekovoda, prenosi Albanijan post.

Nakon prekida, struja se vratila u Tiranu i druge gradove zemlje u kojima je bilo problema.

"Kvar je krenuo od voda sa Grčkom, a zatim se nastavio kaskadnim efektom u celoj zemlji. Kvar je takođe identifikovan na pruzi Prizren. Iz početnog ukrštanja proizilazi da su velike količine prenosa, kao i ekstremne temperature uzroci potpunog isključenja dalekovoda", naveo je OST i dodao da preduzima mere za vraćanje električne energije svim potrošačima.

Bez struje su ostali Tirana, Drač, Elbasani, Đirokastra, Kukeši, Leža, Saranda i Skadar. Većina gradova u Albaniji ostala je danas bez struje, a prema prvim informacijama uzrok je kvar na visokonaponskim vodovima.

Portal navodi i da se ne zna kada će kvar biti otklonjen i podseća da se predviđa da će danas biti najtopliji dan u junu, sa temperaturama do 41 stepen.