Srbija i Balkan

Đurić sa Boreljom: Srbi trpe nepodnošljiv pritisak na Kosovu i Metohiji

Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, rekao je šef srpske diplomatije
Đurić sa Boreljom: Srbi trpe nepodnošljiv pritisak na Kosovu i Metohiji© TANJUG/ MSP/bs

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić je na sastanku sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Žozepom Boreljom istakao da je situacija u vezi sa Kosovom i Metohijom izuzetno teška, ukazavši da Srbi trpe nepodnošljiv pritisak kao posledicu "kulminacije dugotrajnih i sistematskih jednostranih akcija prištinskih vlasti".

Ministar je u razgovoru sa visokim predstavnikom EU, nakon sastanka ministara spoljnih poslova neformalne grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana" i partnera sa Zapadnog Balkana u Getvajgu u Austriji, podvukao da Srbija posvećuje veliku pažnju unapređenju regionalne saradnje i negovanju što kvalitetnijih dobrosusedskih odnosa, posebno ističući da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

On je naglasio da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ocenjujući da je u ovom trenutku potrebno, pre svega, osigurati bezbednost srpskog stanovništva i bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih dogovora, saopštilo je resorno ministarstvo.

Šef srpske diplomatije je poručio i da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije.

Đurić je naveo da Srbija deli evropske vrednosti i zalaže se za njih, kao i da želi da doprinese miru, stabilnosti i prosperitetu Evrope.

image