Srbija i Balkan

Ukratko: 21. jun: Region bez struje, Orban najavljuje NATO misiju u Ukrajini

Miroslav Lajčak ostaje na poziciji specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine
Ukratko: 21. jun: Region bez struje, Orban najavljuje NATO misiju u UkrajiniGetty © Justin Sullivan

Proces izrade Sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske i Federacije BiH ušao je u završnu fazu. Prema saznanjima "Novosti", taj dokument praktično je spreman i nalazi se u Vladi RS.

U skoro celom regionu je došlo do kolapsa kada je nestala struja u Crnoj Gori, BiH, Albaniji, i Hrvatskoj. Mediji navode da je raspad elektroenergetske mreže najpre krenuo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, a zatim i deo Hrvatske.

NATO će poslati vojnu misiju u Ukrajinu, rekao je danas premijer Mađarske Viktor Orban, uz komentar da Budimpešta neće učestvovati u tome.

Sjedinjene Američke Države i Kina održale su prve neformalne nuklearne pregovore u poslednjih pet godina, pri čemu su predstavnici Pekinga rekli američkim kolegama da neće pribegavati nuklearnim pretnjama zbog kineskog regiona Tajvana, saopštila su danas dva američka delegata koji su prisustvovali sastanku.

Miroslav Lajčak ostaje na poziciji specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, rekao je novinarima u Briselu jedan diplomata iz Službe za spoljne poslove upoznat s procesom.

Premijer Gruzije Irakli Kobahidze obećao je da će se odupreti pritiscima političkih snaga koje nastoje da "ukrajinizuju" zemlju, insistirajući na tome da njegova vlada neće dozvoliti da se to dogodi.

Izraelske snage napale su Rafu i druga područja širom Pojasa Gaze i navodno se sukobile sa borcima Hamasa.

Kristijan Šmit, kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju za visokog predstavnika, jer ne postoji odluka SB UN o njegovom imenovanju, nakon sednice Saveta za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIK) poručio je da su zaključci sa sednice da njegova ovlašćenja ostaju ista.

image