Srbija i Balkan

Danas vrhunac vrućine: Prestonica već "gori", u celoj zemlji visoka vrednost UV zračenja

Ovog jutra najtoplije je u prestonici, gde je u 7 časova zabeleženo već 27 stepeni, dok je subjektivni osećaj 29 stepeni
Danas vrhunac vrućine: Prestonica već "gori", u celoj zemlji visoka vrednost UV zračenja© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Veoma toplo i sparno vreme zadržaće se i tokom prvog dana vikenda. Živa u termometru i do 40 stepeni. Osveženje stiže predveče, praćeno pljuskovima i grmljavinom.

Ovog jutra najtoplije je u prestonici, gde je u 7 časova zabeleženo već 27 stepeni, dok je subjektivni osećaj 29 stepeni.

Na Kopaoniku i u Požegi zabeležena je najniža temperatura - 19 stepeni, a takav je i subjektivni osećaj.

Danas i sutra će na teritoriji Srbije biti nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivinih pljuskova.

Danas je najveća verovatnoća za nepogode u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, a sutra u centralnim, južnim i istočnim krajevima.

Najniža dnevna temperatura biće od 19 do 26 stepeni, a najviša od 34 do 40 stepeni. Zbog visokih temperatura hroničnim bolesnicima se savetuje oprez.

Za celu zemlju prognozirana je visoka ili vrlo visoka vrednost UV indeksa.

Od sredine dana na severu i zapadu, a posle podne i uveče i u ostalim krajevima zemlje očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom.

Na području Vojvodine i zapadne Srbije kiša može biti praćena grmljavinom i nepogodama. Veća količina padavina moguća je u kratkom vremenskom periodu, praćena olujnim vetrom i gradom.

Meteoropatske reakcije

Biometeorološke prilike će biti nepovoljne za srčane bolesnike, kao i za osobe sa psihičkim tegobama. Poseban oprez se savetuje astmatičarima. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu bolova u mišićima, glavobolje i razdražljivosti. U saobraćaju je neophodna maksimalna koncentracija.

Šest saveta kako se izboriti sa nesnosnim vrućinama

Kada su temperature visoke, preporuka je da se, posebno od 10 do 16 časova, ne izlazi iz kuće. Ukoliko pak izlazite, treba da preduzmete određene mere zbog visoke temperature. 

Pijte puno tečnosti, čak i ukoliko niste žedni, ali izbegavajte pića sa kofeinom, alkoholom ili mnogo šećera. Jedite male, lagane češće obroke jer se od teških obroka vaše telo greje, zbog energije koja je telu potrebna da bi se hrana svarila.

Ograničite aktivnosti na otvorenom na jutarnje i večernje sate, kada je vreme svežije. Pravite pauze u hladu i nemojte se previše naprezati. Vaše telo će vam reći kada treba da napravite pauzu, pa ga poslušajte.

Obratite pažnje na materijal odeće koju oblačite – birajte prirodne materijale. Pamučna garderoba je dobar izbor po vrućem vremenu, zato što pamuk upija dodatnu vlagu i pomaže vašem telu da se ohladi.

Obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom, nosite naočare za sunce i šešire sa širokim obodom.

image