Srbija i Balkan

Grad opustošio zapadne delove Srbije: Sivi oblaci i nad Beogradom (FOTO)

Jak grmljavinski razvoj iz BiH u narednom satu preko Podrinja (Mali Zvornik) premeštaće se ka unutrašnjosti Mačvanskog okruga uslovljavajući jak pljusak, grmljavinu, grad i potencijalno jak ili olujni vetar
Grad opustošio zapadne delove Srbije: Sivi oblaci i nad Beogradom (FOTO)© Photo by Chen Xiao/VCG via Getty Images

Snažan grmljavinski sistem zahvatio je deo Podrinja i premešta se južnije od Loznice. U ovom delu Srbije očekuju se vrlo jaki i obilni pljuskovi sa grmljavinom.

Oluja je lokalnog karaktera i preko Podrinja stigla je sa istoka Bosne i Hercegovine.

Grmljavina je donela snažan grad, a u jednom trenutku sve je pobelelo kao usred zime.

Nevreme već dva sata tutnji širim područjem Loznice, Krupnja, Ljubovije, a jak grad pao je u Osečini, Krupnju, okolini Ivanjice, Kosjeriću...Pljuskova sa grmljavinom ima i na zapadu i jugozapadu Srbije, uglavnom na širem području Čačka i Požege. Srećom, nije reč o jačim olujama. Pljuskova sa grmljavinom ima i u Metohiji. Svi ovi grmljavinski procesi premeštaju se u jugozapadnoj visinskoj struji.

Prema rečima meštana Maskove kod Ivanjice, krupan grado je padao duže od 10 minuta i strahuje se daje pričinio veću štetu na zasadima malina čija je berba u toku.

Susednu opštinu Arilje takođe je zadesilo jako nevreme praćeno obilnom kišom ali na sreću taj kraj nije pogodio i grad.

"Naoblačilo se oko 4 pola 5. Prvo je počelo da grmi iz pravca Ivanjice i počela kiša ali je posle počeo pljusak. Čuli smo da su pucali protiv grada i opet smo izašli u maline ali nas opet pljusak isterao iz redova", kažu za Tanjug meštani ariljskog sela Trešnjevice koje se graniči sa ivanjičkom opštinom.

Nepogoda praćena grmljavinom zahvatila je područje Kolubarskog okruga (Osečina i okolina), navodi RHMZ, koji je izdao upozorenje na jačanje i premeštanje nevremena prema Koceljevi.

Podrinje i Mačvanski okrug pogodili su jaki pljuskovi, grmljavina i grad.

U Zlatiborskom, Moravičkom i Raškom okrugu na jugozapadu zemlje ponegde su zabeleženi pljuskovi sa grmljavinom uz retku pojavu grada.

RHMZ je objavio temperature u gradovim u Srbiji u 14 časova. Najtoplije je bilo u Valjevu, gde je izmereno 38 stepeni. Sledi Beograd i Sremska Mitrovica sa 37 stepeni.

Republički hidrometeorološku zavod izdao je i upozorenje na nepogode u Vojvodini i zapadnoj Srbiji.

Iako je u gotovo celoj Srbiji i dalje tropski vrelo, po svemu sudeći, stiže nam snažna promena vremena, što novi radarski snimci i potvrđuju.

Prema meteorolozima, prvi na udaru će uskoro biti sever Srbije, pre svega, Subotica i Novi Sad.

"Sutra (23.06.) se zona povećanog rizika proširuje i na ostale regione u zemlji, dok će u ponedeljak (24.06.) verovatnoća za nepogode kratkotrajno opasti, osim na jugu Srbije", navodi se u saopštenju i dodaje da će za konkretne lokacije izdavati hitna upozorenja sat do dva unapred.

Iz RHMZ-a navode da će sledeće nedelje temperatura zatim biti u padu, ali da se nastavlja toplo vreme.

"U nedelju 23.06. maksimalne vrednosti će biti od 30 do 36 stepeni, a sledeće sedmice uglavnom u intervalu od 28 do 34 stepeni", piše na sajtu RHMZ-a.

Novi toplotni talas krajem jula

Meteorolog Ivan Ristić izjavio je danas da će u narednom periodu temperature u Srbiji padati i da početak jula neće biti preterano topao.

"U narednom periodu očekuje nas promenjivo vreme, a to je možda još i gore za zdravlje ljudi, jer ako su svaki dan sparine i kiše to svako od nas oseća", rekao je on za Tanjug.

Prema rečima Ristića, novi toplotni talas nas očekuje u drugoj polovini jula, dok će temperature od oko 40 stepeni ponovo biti oko 24. jula.

"Kako budemo išli prema početku jula, temperature će polako, sve više paditi, tako da će se naći ponovo u tom nekom opsegu između 25°C i 30°C, koje možemo nekako da tolerišemo, čak i sa većom vlagom", rekao je on.

Ristić je naveo i da su svi prethodnih 12 meseci od juna prošle godine rekordni i najtopliji od 1960. ne samo u Srbiji već i na planeti, a najtopliji region je Balkan.

"Znači, na planeti Zemlji najviše odstupanje na normalnu temperaturu ima Balkan sa oko 2,5 stepena, a Bosna i Hercegovina od zemalja je najtoplija na planeti", rekao je on.

Ristić je naveo i da on ima neku svoju teoriju koja se zove tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa.
"Po mojoj teoriji, geotermalna energija koja stiže iz dubine zemlje, ona je odgovorna za promenu klime. Znači nije samo čovek odgovoran, nego i ta neka dešavanja", rekao je on.

Ristić je dodao i da smo mi svojom urbanizacijom dosta uradili na tome da ti efekti budu još veći.

"Od 1980. imamo i porast broja zemljotresa za četiri puta, imamo puno i vulkana. Tako da, sve ide u prilog tome da se nešto dešava ispod i unutar zemlje, ali i čovek je dosta uradio da to još pokvari posebno urbanizacija i seča šuma", rekao je on.

Ključan faktor koji određuje cirkulaciju na planeti Zemlji, kako je naglasio, je Pacifik i Indijski okean.

Prema njegovim rečima, problem nastaje kad se mi znojimo, ali to je bez efekta, jer naš znoj ne isparava.

"Da bi došlo do hlađenja našeg tela, znoj mora da isparava. A kad je velika vlaga u vazduhu vi se možete znojiti, nego ne može da isparava taj znoj. Budemo mokri, ali to nam ne pomaže, znoj stoji na nama. Taj prelaz iz tečnog u gasovito stanje, to nas hladi", objasnio je Ristić.

Počinje letnja sezona

Prvi vikend u najtoplijem godišnjem dobu, označiće početak letnje turističke sezone sa intenzivnim putovanjima ka egejskoj, jonskoj i jadranskoj obali koje su najomiljenije destinacije naših građana u vrelim letnjim danima, navodi Auto-moto savez Srbije.

"Na glavnim putnim pravcima ka ovim destinacijama u narednim mesecima treba očekivati veći broj vozila, a posebno u dane vikenda kada se intenzitet saobraćaja pojačava, a tada svaki zastoj na putu ili usporena vožnja donosi formiranje kolone vozila, zbog toga i zadržavanja na najfrekventnijim graničnim prelazima postaju duža", navodi se u saopštenju.

Iz "Puteva Srbije" savetuju da svi učesnici u saobraćaju, zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika, poštuju saobraćajne propise i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

image