Srbija i Balkan

Dačić: Nema države bez jake policije

Ministar unutrašnjih poslova najavio je održavanje Dana policije u Makišu
Dačić: Nema države bez jake policije© FOTO TANJUG/ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ/ bg

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da se sutra održava Dan policije u Makišu, gde će građani moći da vide sa čime država raspolaže, što je, kako navodi, izuzetno važno za čitavo društvo jer je, kako je rekao, jaka policija, pored jake vojske, garant snage i bezbednosti zemlje.

"Nema jake države bez jake policije i vojske. Mislim da je u 12 godina, od kada postoji ova vlast, veoma mnogo urađeno na tome. I statistički podaci govore o tome koliko su bolji rezultati u ostvarivanju tih funkcija nego što je to bilo, na primer, do 2012. godine", rekao je Dačić Tanjugu.

Govoreći o proslavi Dana policije rekao je da mali problem predstavlja to što Dan policije nema fiksan datum, već je vezan za crkveni praznik Duhovi koji se slavi različitog dana svake godine.

Dačić je podsetio da se Dan policije obeležava u znak sećanja na događaj sa Čukur česme kada je, prvi put u borbi sa Turcima, narod Beograda stao na stranu srpske žandarmerije, što se desilo na Duhove, 3. juna 1862. godine po starom kalendaru.

"Policije treba da se plaše kriminalci, a deca treba da joj se raduju. I zato mislim da su veoma korisni ti takozvani tehnički zborovi, gde ljudi mogu da dovedu decu, da građani izađu, da se druže sa policijom, da vide sredstva kojima policija raspolaže. Deca da se igraju, počev od one stene na kojoj se penju, pa do pene za gašenje požara, pa do penjanja, pa do ulaska u policijske automobile, uključivanje sirena, motocikle, stavljanje šlemova. To je uvek lepa slika", poručio je Dačić.

"Ubij Srbina" - stvar opšte mržnje prema Srbima

Komentarišući skandiranje "Ubij Srbina" koje je moglo da se čuje tokom utakmice Hrvatska - Albanija na Evropskom prvenstvu u fudbalu u Nemačkoj "stvar opšte mržnje prema Srbima koja postoji u tim zemljama".

On je dodao da je tokom utakmice bilo skandiranja i protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Kakve sad ima veze on sa tim? Igraju Hrvatska i Albanija. Skandiraju 'ubij Srbina' i o Vučiću. Prema tome, vi vidite da ih ujedinjuje mržnja prema Srbiji, mržnja prema Srbima i mržnja prema Vučiću", rekao je Dačić za Tanjug, dodajući da ne može da zamisli da Srbi tako nešto mogu da skandiraju drugima, kao i da bi takvo ponašanje moralo da bude kažnjeno.

image