Srbija i Balkan

Najlepša slika policije na Makišu; Dačić: MUP je zaštitnik građana Srbije

Ministar policije poručio da svoju pažnju posvećujemo onima koji su dali najvrednije što su imali u odbranu našeg naroda i naše države - svoje živote
Najlepša slika policije na Makišu; Dačić: MUP je zaštitnik građana Srbije© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Najlepše lice policajaca moglo se videti danas na obeležavanju Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije u Nastavnom centru "Makiš".

Prisutnima se obratio Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je na početku čestitao praznik svim pripadnicima MUP-a koji su trenutno na terenu i rade.

"Policija je i danas, 162 godine od događaja na Čukur česmi, zaštitnik građana Srbije. Srpska policija je prolazila kroz brojne promene kroz istoriju, i brojne modernizacije. Policija je temelj našeg društva i države", poručio je on i dodao da je MUP u poslednjoj deceniji uložio mnogo sredstava, ne samo u tehnologiju, već i u ljude.

Pripadnici MUP-a pored čuvanja granice, borbe protiv požara i izdavanja dokumenata, rade i protiv kriminala.

"Nažalost, bilo je perioda u našoj istoriji kada država nije vodila računa o pripadnicima MUP. Ta vremena su nepovratno iza nas. Ministarstvo je već godinama predmet najveće brige naše države", kazao je ministar Dačić.

On se posebno setio onih koji su dali živote za odbranu naše zemlje.

"Želim i da se zahvalim predsedniku Vučiću i Vladi Srbije koji su dali sve da naša policija može da se izbori sa svakom vrstom kriminala", naglasio je Dačić i poručio da se nada da će opravdati predsednikovo poverenje.

Dačić je ranije položio lovorov venac na spomen-obeležje ispred SIV-a povodom Dana policije i slave MUP-a. 

On je pozivao sve građane da obeleže Dan policije i slavu MUP-a.

Poručio je da su se tradicionalno sposobnosti posebnih jedinica policije prikazivale na Makišu, te da je on doneo odluku da se tamo svečanost i vrati.

"Prikaz sposobnosti policijskih jedinica je i porodični događaj. Pozivamo ljude da dođu s decom da vide šta imamo od tehnike, ljudstva, uniformi, s ciljem da policiju približimo građanima", rekao je Dačić.

On je istakao da je obaveza društva da oda počast pripadnicima MUP-a koji su izgubili život na službenoj dužnosti.

"Naša je obaveza da se njihova žrtva ne zaboravi, jer samim tim dajemo primer za buduće generacije da je policija tu da zaštiti narod, da zaštiti građane i da će uložiti sve za bezbedniju sadašnjost i budućnost građana Srbije", rekao je Dačić novinarima nakon polaganja venca.

Kako je rekao, svake godine ispred spomenika svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili život prilikom vršenja službene dužnosti, pripadnici MUP-a odaju počast.

"Povodom Dana policije i slave Ministarstva unutrašnjih poslova, tradicionalno, svoju pažnju posvećujemo onima koji su dali najvrednije što su imali u odbranu našeg naroda i naše države - svoje živote", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, porodice žrtava treba da budu deo "familije Ministarstva unutrašnjih poslova" i briga cele države.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležavaju se u znak sećanja na 3. jun 1862. godine po starom kalendaru, kada je srpska žandarmerija odigrala ključnu ulogu u sukobu s Turcima nakon ubistva srpskog dečaka kod Čukur česme, kao i sledećeg dana prilikom turskog bombardovanja Beograda.

Svečanosti u Nastavnom centru “Makiš“ prisustvuje i predsednik države Aleksandar Vučić.

image