SAD bi da zavade Srbiju i Rusiju: FT ponovo o naoružavanju Kijeva srpskim oružjem

Otvoreno priznajući da za to nema nikakvih dokaza, američki list ponovo ponavlja "već viđenu" tezu da srpsko oružje završava u Ukrajini

"Srbija žmuri na to što njeno oružje završava u Ukrajini", najnoviji je senzacionalistički naslov "Fajnenšel tajmsa" kojim ovaj list opet pokušava da ubedi svet da je Beograd bolji prijatelj Kijevu nego Moskvi. Svoju tezu brane "procenama", a "dokaz" da srpsko oružje stiže na istočni front jeste to što Beograd naoružanje prodaje – zapadnim državama. 

Takođe, u ovom članku "Fajnenšel tajms" priznaje da Evropa i SAD godinama rade na udaljavanju Vučića od Putina, što je za ovaj list potvrdio neimenovani zapadni diplomata.

A koji je bolji način za svađanje Srbije i Rusije od tvrdnje da Srbija naoružava Ukrajince?

Sagovornik FT dodaje i da je ključni igrač u zavađanju Beograda i Moskve, niko drugi nego američki ambasador Kristofer Hil, koji je u Beograd stigao mesec dana nakon početka Specijalne vojne operacije.

"Svi su očekivali da će se Hil boriti sa Vučićem, ali njegov jedini cilj je bio da udalji Beograd od Moskve. Uspeo je. Vučić se godinama nije sastajao, pa čak ni zvao Putina. Naravno, tu je i pitanje pošiljki oružja koje završavaju u Ukrajini.. Vučić gura pod tepih da postoji indirektna podrška Ukrajini", tvrdi Ivan Vejvoda, saradnik na Institutu za humane nauke u Beču, dok FT navodi kako je za Zapad je traženje podrške Ukrajini "važnije od guranja srpskog nacionalističkog lidera ka demokratskim reformama".

Kada je u pitanju prodaja oružja, FT se poziva na "procene" da je srpski izvoz municije koja je u Ukrajinu stigla preko trećih strana vredan  800 miliona evra, što je, kako tvrde "suma za suma za koju je predsednik Aleksandar Vučić naveo da je uglavnom tačna — od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine".

"Ovo je deo našeg ekonomskog preporoda i važno za nas. Da, mi izvozimo našu municiju. Ne možemo da izvozimo u Ukrajinu ili u Rusiju... ali smo imali mnogo ugovora sa Amerikancima, Špancima, Česima, drugima. Šta oni s tim rade na kraju je njihov posao. Čak i da znam (gde završava municija), to nije moj posao. Moj posao je da obezbedim da sa svojom municijom poslujemo legalno, da je prodajemo...Moram da brinem o svom narodu, i to je to. To je sve što mogu da kažem. Imamo prijatelje u Kijevu i Moskvi. To su naša braća Sloveni", rekao je Vučić, a preneo FT.

Vučić je dakle, decidno rekao gde sve Srbija izvozi oružje, iz njegove izjave ne može se zaključiti da se pomenutih 800 miliona odnosi na Kijev.

Ipak, to što srpski predsednik nije potvrdio ono što su autori teksta želeli da čuju, oni objašnjavaju jednostavno, navodeći kako Vučić, "govori nejasno" i "ne želi da prizna jer želi da usreći svoju krajnju desnicu".

A onda kreće čuvena američka logika - iako čitavu "senzaciju" baziraju na Vučićevoj izjavi u kojoj predsednik ništa o naoružavanju Kijeva nije rekao, FT zaključuje, praktično "ničim izazvan"- da je "Srbija zapravo pružila ogromnu pomoć Ukrajini protiv Rusije".

Da ustvari nemaju nikakvog utemeljenja za ono pišu jasno je, međutim i iz navoda da diplomate i analitičari smatraju da je "učešće Srbije u prometu municije u Ukrajinu dovoljno prikriveno da zvanični podaci to ne odražavaju".

I ne samo to, nego ni Institut za svetsku ekonomiju u Kilu, koji prati pružanje podrške Ukrajini, "nije direktno pratio srpske aktivnosti i nije naišao na sistematske dokaze o doprinosu Srbije".

I ne krijući, dakle, da nemaju nikakav dokaz za svoju tezu da Srbija naoružava Ukrajinu, novinari "Fajnenšel tajmsa" ne trepnuvši, spinuju kako se Srbija, svojim oružjem, umešala u rusko-ukrajinski konflikt. 

Svađanje Srbije s Rusijom

Da srpsko naoružanje ipak može stići na istočni front poznato je od ranije – predsednik Srbije je više puta rekao da iako oružje nije namenjeno Kijevu, ono ipak može završiti na ratištu. Što ne znači da će Srbija zbog toga ugasiti svoju namensku industriju ili prestati da izvozi oružje.

"Pitanje je da li će da se pojavi sa jedne ili druge strane ratišta. Sasvim je sigurno. Jer mi prodajemo zemljama municiju, ali ne prodajemo Ukrajini i Rusiji. Ako prodate Turskoj, ili Češkoj, moguće je da se pojavi kod neke zaraćene strane. Taj bedni pakosni pristup pojedinih političara i njihovih medijskih ekspozitura je toliko jadan, jer hoće samo da unište poziciju zemlje. Oni koji su za Ukrajinu hoće da pokvare naše odnose sa Putinom, a oni drugi koji stalno tvrde da Amerikanci lažu, odjednom veruju čak i lažnim američkim izvorima. Sve oni to znaju, i to je sve tačno. A šta treba, da ne izvozimo ništa i da nam propadnu fabrike?", rekao je Vučić još prošle godine, kada su se pojavile prve (nedokazane) tvrdnje da srpsko oružje završava na frontu.

Da je predsednik Srbije na pravom tragu u svojoj analizi vesti koje nam se kao "senzacije" plasiraju iz zapadnih glasila, vidi se, upravo iz teksta koji je objavio FT.