Srbija i Balkan

Obeležene 32 godine probijanja koridora; Dodik: Istoričari će tek pisati o velikoj pobedi

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa Srbijom

Na Dugoj njivi kod Modriče obeležene su 32 godine od proboja koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih delova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim delovima Srpske i Srbijom.

Dodik izjavio je danas da Srbi žele mir, a ne konflikt, ali da imaju pravo da iskažu svoje interese i da Republiku Srpsku proslavljaju kad hoće i kako hoće.

"Nismo se okupili da širimo ratne zastave, već zastave mira", rekao je Dodik u obraćanju na obeležavanju 32 godina od proboja Koridora kroz Posavinu.

On je poručio da će istrajati u odbrani interesa Srpske i da nema pravo da se povuče s obzirom na žrtve koje su pale za ovu republiku.

"U izazovnom smo trenutku, svet je u neredu, ne zna se kako će se završiti, računa se da su ključni američki izbori", rekao je Dodik.

Dodik je upozorio da se čine napori da se uruši Republika Srpska, ali da Srbi hoće Srpsku kako je definisana u Dejtonskom sporazumu, a ukoliko nije takva, onda neće ni tu BiH.

Obeležavanju su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministar rada i boračko - invalidske zaštite Danijel Egić, koji su položili venac ispred republičkih institucija.

U ime Srbije venac je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

"Mnogi istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobedi, odnosno proboju Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske", rekao je Dodik.

U manastiru Svetog velikomučenika Lazara prethodno je održana Sveta liturgija.

image