Srbija i Balkan

Dodik: Najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite – još jedno veliko svedočanstvo besmisla BiH

Predsednik Republike Srpske je rekao da će na skupu "Bosna je naša – Bosanska" svi videti "ko razvaljuje BiH"
Dodik: Najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite – još jedno veliko svedočanstvo besmisla BiH© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Iznenadio sam se informacijom da je sarajevski intelektualni krug odlučio da prekine zavet ćutanja, da su smogli snage da organizuju konvenciju "koja će biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutarpolitičkim i vanjskopolitičkim akterima", istakao je predsednik Srpske Milorad Dodik na Iksu, komentarišući najavljenu konvenciju u Sarajevu pod nazivom "Bosna je naša – Bosanska".

Naveo je da pozdravlja najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite zato što će ono biti, kaže Dodik, "još jedno veliko svedočanstvo besmisla BiH".

"Znači, poručiće da je dosta stranog intervencionizma, mešetarenja stranih ambasadora, nametanja, suspendovanja institucija od strane nelegitimnih pojedinaca, neustavnog delovanja, urušavanja sistema odlučivanja. Založiće se za poštovanje Ustava i Dejtonske strukture BiH, jednakih prava Srba, Bošnjaka, Hrvata. Pohvalno", naglasio je Dodik.

Ili, naveo je on, neće biti ništa od toga.

"Sigurno neće biti ništa od toga. Druželjubiv sam čovek, volim kada se ljudi okupljaju, debatuju, razmenjuju misli. Pozdravljam najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite zato što će ono biti još jedno veliko svedočanstvo besmisla BiH. 'Bosna je naša – bosanska', najavljuju intelektualci", napisao je Dodik.

On je rekao da je dobro što su "skinute maske" i pojedini javno rekli ono što 30 godina misle.

"Dobro je da ste javno rekli ono što 30 godina mislite, da je BiH samo bošnjačka i da su Srbi i Hrvati za vas strano telo. Dobro je da svi vide ko razvaljuje BiH. Dugo vam je trebalo, ali nikada nije kasno", zaključio je Dodik.

Forum mladih Krug 99 zajedno s drugim nevladinim organizacijama je isplanirao konvenciju u Sarajevu pod nazivom "Bosna je naša – Bosanska!".

"Konvencija nevladinih organizacija, akademske zajednice, političkih stranaka i građana treba da izrazi postignuto državotvorno, opštenarodno političkog jedinstva o temeljnim pitanjima suvereniteta bosanske države u datim istorijskim okolnostima. A posebno u kontekstu 'Deklaracije svesrpskog sabora' i drugih doktrina podela i hegemonije nad Bosnom i Hercegovinom", rekao je Adil Kulenović, predsednik Organizacionog odbora.

Košarac: "Bosanska" BiH je velikobošnjački pusti san iz Islamske deklaracije


Zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac poručio je da "bosanska" BiH ne postoji, jer je to iluzija i velikobošnjački pusti san koji proizlazi iz "Islamske deklaracije", a ne iz dejtonskog Ustava i realnosti.

"BiH je dejtonska, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Dejtonska BiH je ustavna i jedino je kao takva moguća. Nikakva 'naša, bosanska'0 nije niti će biti", napisao je Košarac na Instagramu, komentarišući najavljen skup.

On poručuje da je to unitarna, antiustavna i antidejtonska BiH, ma koliko se sarajevska intelektualna elita trudila da to umota u plašt "patriotske i građanske" inicijative.

"Da budem potpuno jasan - ne osporavam nikome pravo na slobodu privatnog ili javnog okupljanja i izražavanje političkog stava, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Problem nastaje kada se manipuliše činjenicama i kada se javnost na krajnje demagoški način pokušava ubediti u nešto", naveo je Košarac i ukazao da je to slučaj sa najavljenom inicijativom "Kruga 99" i nekolicine sarajevskih nevladinih organizacija o održavanju konvencije "Bosna je naša - bosanska".

Dodao je da je krajnje vreme da bošnjački politički i intelektualni krug postane svestan ustavne i dejtonske realnosti, u kojoj, kako kaže, ne postoji 'bosanska', već isključivo srpska, hrvatska i bošnjačka.

"Realnosti koja je zove Republika Srpska i Federacija BiH. Realnosti u kojoj BiH ne postoji bez Republike Srpske", napisao je Košarac.

image