Srbija i Balkan

Sastanak u Luksemburgu: Šefovi diplomatija EU o saradnji sa Zapadnim Balkanom

Osim o našem regionu, razgovaraće se i o sukobu u Ukrajini, odnosno o vojnoj podršci toj zemlji, ishodu tzv. švajcarskog mirovnog samita, korišćenju profita od zamrznute ruske imovine, inicijativama u okviru Evropskog mirovnog fonda i sankcijama
Sastanak u Luksemburgu: Šefovi diplomatija EU o saradnji sa Zapadnim Balkanom© Thierry Monasse/Getty Images

U Luksemburgu se danas održava sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije čija će jedna od tema biti intenziviranje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Na sastanku će se diskutovati o posvećenosti zemalja regiona evropskim vrednostima i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Unije", objavljeno je na sajtu EU.

Savet za spoljne poslove imaće i neformalnu razmenu mišljenja sa ministrima spoljnih poslova pet zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, tzv. Kosova, Severne Makedonije i Srbije.

Ministri će diskutovati i o sukobu u Ukrajini, odnosno o vojnoj podršci toj zemlji, ishodu tzv. švajcarskog mirovnog samita, korišćenju profita od zamrznute ruske imovine, inicijativama u okviru Evropskog mirovnog fonda i sankcijama.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba učestvovaće u diskusiji putem video-konferencije.

Tokom razgovora o Bliskom istoku, ministri EU će se fokusirati na napore Unije da promoviše mir zasnovan na modelu dve države i na humanitarnu situaciju u Gazi.

image