Srbija i Balkan

Stano: Vučić i Kurti 26. juna sa Boreljom i Lajčakom o svim "hitnim pitanjima"

Na sastancima će se razmotriti ono što je postignuto do sada u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika i fokusirati se na dalje korake, navode iz EU
Stano: Vučić i Kurti 26. juna sa Boreljom i Lajčakom o svim "hitnim pitanjima"© EU Council / Pool/Anadolu Agency via Getty Images

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj organizovaće u sredu, 26. juna, sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Kako je najavljeno na zvaničnom sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak održaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem od 15 časova, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak.

Na sastancima će se razmotriti ono što je postignuto do sada u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika i fokusirati se na dalje korake.

Navedeno je da će se  Borelj se obratiti medijima pre i nakon sastanaka.

Portparol Evropske unije Peter Stano je izjavio da će se tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou razgovarati o svim hitnim pitanjima u okviru dijaloga i istakao da će sastanak biti prilika da se naglasi da je evropski put dveju strana u potpunosti vezan za napredak u dijalogu, koji se vodi uz posredovanje EU.

"Visoki predstavnik kao predsedavajući sastanku, uz pomoć specijalnog izaslanika za dijalog Lajčaka, razgovaraće sa partnerima o svim hitnim pitanjima u okviru dijaloga i oni će preći šta je postignuto u dijalogu tokom mandata ovih institucija EU, dakle tokom mandata visokog predstavnika i mandata specijalnog izaslanika", rekao je Stano.

On je dodao da će dijalog u sredu biti još jedna prilika da se naglasi i jednom i drugom partneru da je njihov evropski put "sada u potpunosti vezan za napredak u dijalogu uz posredovanje EU".

"Glavni prioritet je da počne da se radi na primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa i njegovom aneksu, jer je to hitno potrebno. To nije samo ono što zahtevaju zemlje članice EU, već je to važno i za ljude u Srbiji i na Kosovu", rekao je Stano.

image