Rama: EU bi trebalo blisko da sarađuje sa Srbijom

Albanski premijer biće domaćin jednodnevnog samita čiji je cilj oživljavanje procesa širenja Unije na druge zemlje, a u fokusu sastanka su Albanija, Bosna i Hercegovina, samoproglašeno Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija

Premijer Albanije Edi Rama ukazao je uoči samita Zapadni Balkan – Evropska unija, zakazanog za sutra u Tirani, da Unija naročito mora da radi blisko sa Srbijom, koja se još nije pridružila sankcijama protiv Moskve, piše agencija AP.

"Trenutak je fantastičan", rekao je Rama u intervjuu za AP i da "niko nije mogao ovo ni da zamisli pre samo dve godine, a sada se dešava".

Prema rečima premijera Albanije koji je ranije kritikovao Uniju zbog usporavanja pristupnog procesa, specijalna operacija u Ukrajini se pokazala kao "podsetnik na ranjivost" zapadnobalkanskog regiona i podstakla je Uniju da tamošnje zemlje uvede "pod demokratsko okrilje Evrope".

"Zajednički glas Zapadnog Balkana pomogao je da se veći broj evropskih lidera 'pogura' ka procesu učlanjivanja zemalja u Evropsku uniju, jer vama je potreban Balkan, Zapadni Balkan, isto koliko je Zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija", rekao je Rama.

On je sutrašnji sastanak u Tirani nazvao "najvažnijim događajem u istoriji međunarodnih odnosa" Albanije, ukazavši da je ta bivša komunistička zemlja do 1990. godine bila "potpuno odsečena od sveta i od Evrope".

Kako je Rama ocenio, samit će doneti "mnogo Zapadnom Balkanu, našoj zemlji (Albaniji); doneće joj mnogo pozitivne energije, mnogo nade, mnogo novih puteva, novih staza koje će sebe definisati u narednim koracima", a odluku Unije da održi samit izvan svoje teritorije nazvao je "dobrim predskazanjem za budućnost".