Srbija i Balkan

Koji sistem će biti prikazan u Kruševcu za Vidovdan?

Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom najskorijem obraćanju nije hteo da kaže o kom sistemu se tačno radi, iz njegovih ranijih najava sa velikom sigurnošću se može pretpostaviti da je u pitanju kineski sistem PVO kratkog dometa
Koji sistem će biti prikazan u Kruševcu za Vidovdan?© Print screen Youtube/ FULCRUM1389

Tokom svog obraćanja 24. juna, predsednik Aleksandar Vučić je, između ostalog, najavio da će u Kruševcu 28. juna, za Vidovdan, Vojska Srbije prikazati "nešto novo" – odnosno sistem koji do sada nije predstavljen javnosti.

Iako srpski predsednik nije hteo da kaže o kom sistemu se tačno radi, iz njegovih ranijih najava, sa velikom sigurnošću se može pretpostaviti da je u pitanju kineski sistem PVO kratkog dometa HKu-17, čija je maketa prikazana i na sajmu "Partner 2023".

Podsećanja radi, Vučić je još 30. januara, tokom taktičko-tehničkog zbora u Topčideru, izjavio da je ovaj sistem kupljen, te da ćemo ga "uskoro videti".

Postoji velika verovatnoća da je dogovor o nabavci ovih sistema sklopljen tokom posete srpske delegacije Kini sredinom oktobra 2023, tokom samita povodom decenije projekta inicijative "Pojas i put". Tada je vladala pretpostavka da će Srbija od Kine, pored FK-3, nabaviti sisteme FK-1000 ili FK-2000 koji su veoma slični ruskom "panciru", međutim, izgleda da se srpski vojni vrh opredelio za drugo rešenje.

Takođe, u poslednjih nekoliko meseci se u više navrata spekulisalo da li će i kada kineski sistem stići u Srbiju, a Ministarstvo odbrane je 11. juna jednom fotografijom (ne)svesno otklonilo sve sumnje o nabavci ovog naoružanja.

HKu-17 već stigao u Vojsku Srbije?

Naime, Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je 11. juna bio u poseti 310. divizionu 250. raketne brigade za PVD u Kragujevcu i tom prilikom je sagledao mogućnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO za izvođenje elektronskih dejstava, kao i uvežbanost i osposobljenost posluga raketnih sistema za dejstvo u uslovima elektronskog ometanja.

U sklopu saopštenja objavljenog na sajtu srpskog MO, postavljeno je i nekoliko fotografija, a na jednoj od njih se može videti načelnik Generalštaba kako sedi u kabini jednog od vozila pomenute jedinice, koja je do sada bila opremljena sistemima "kub" i najverovatnije FK-3.

Međutim, unutrašnjost i raspored određenih komponenti kabine na fotografiji se znatno razlikuje od kabina FK-3 i "kuba", a jednostavnim poređenjem sa snimcima kineske vojske na kojima je prikazan HKu-17, pojedini portali specijalizovani za vojne teme, došli su do zaključka da je Mojsilović sedeo upravo u kabini ovog sistema PVO.

Sve navedeno ukazuje na to, da će za dva dana javnost u Srbiji imati priliku da se upozna upravo sa HKu-17, a prema za sada nepotvrđenim informacijama naša država je od Kine kupila dve baterije ovog sistema.

Osnovna namena kineskog sistema

Kao što je već pomenuto, u pitanju je sistem PVO kratkog dometa, a Kina je ovaj sistem razvila na osnovu sovjetskog sistema "tor-m1", koji je nabavila od Ruske Federacije, pa se HKu-17 često označava kao unapređena kopija ruskog "tora".

Kineski sistem namenjen je za obaranje raznovrsnih niskoletećih ciljeva, prvenstveno precizno navođene municije, krstarećih raketa, planirajućih i vođenih avio-bombi, bespilotnih letelica, odnosno ciljeva koji imaju manji radarski odraz, ali i onih sa većim kao što su helikopteri i borbeni avioni.

Stoga se HKu-17 može koristiti za zaštitu trupa na terenu prilikom marša ili baziranja, odnosno koncentracije, vojnih baza, aerodroma, luka, skladišta i komandnih centara, kao i za podršku u ofanzivnim i defanzivnim operacijama. Sistem može raditi u potpuno autonomnom režimu, ali se obično raspoređuje u sklopu baterije da bi se postigla što veće efikasnost i koordinacija.

Vremenom je konstruisano nekoliko različitih verzija, a za nas je najvažnija unapređena -HKu-17A, odnosno njena izvozna varijanta HKu-17AE koju je nabavila Vojska Srbije i koja se po svojim karakteristikama može porediti sa savremenijom verzijom "tora" pod oznakom M2/M2U.

Jedna od osobina po kojoj se unapređena verzija razlikuje od osnovne, jeste to što je bazirana na platformi točkašu, a ne na guseničaru. Radi se o vozilu u konfiguraciji 6h6 velike pokretljivosti i sposobnosti kretanja po najsurovijem terenu, što omogućava brzo razmeštanje ovog sistema sa jednog položaja na drugi. Maksimalna brzina vozila je 80 km/č, dok je operativni radijus kretanja oko 800 km. 

Karakteristike radara i raketa 

Svako lansirno vozilo HKu-17A(E) opremljeno je savremenim radarom sa aktivnom faznom antenskom rešetkom, koji može otkrivati ciljeve na dometima do 45 km. Zahvaljujući savremenom radaru, posada sistema može otkriti 48 ciljeva, pratiti njih 24 i navoditi četiri rakete na četiri različite mete istovremeno.

Ključna prednost točkaške verzije jeste to što se pretraga, zahvat, praćenje i dejstvo po ciljevima može obavljati dok je lansirno vozilo u pokretu, pod uslovom da se ne kreće brzinom većom od 25 km/č. Ovo je posebno bitno kada se sistem koristi za zaštitu formacija kopnene vojske tokom marša.

Uz savremen radar, ugrađeni su i moderni računari, laserski daljinomer, termalna i TV kamera koja omogućava pasivni režim rada u noćnim uslovima.

Svako lansirno vozilo opremljeno je sa dva lansira kontejnera, u kome je smešteno po četiri rakete. Na sistemu je prisutan princip "hladnog" lansiranja, što podrazumeva da se raketa najpre izbacuje iz lansera uz pomoć dodataka kao što su generatori sa kompresovanim gasovima, nakon čega sledi paljenje motora same rakete.

O samim raketama ne postoji puno dostupnih informacija, pa se pretpostavlja da su one po svojim sposobnostima veoma slične raketama 9M330, 9M331, 9M332 i 9M338 koje koristi ruski "tor", sa radio-komandnim sistemom za navođenje.

To znači da rakete nisu opremljene glavom za samonavođenje (tragačem) i nemaju sposobnost samostalnog zahvata cilja, već se u potpunosti oslanjaju na podsisteme lansirnog vozila za pružanje svih komandi putem radarskog predajnika.

Ovakvo, može se reći jeftinije rešenje je izabrano jer je njihova primarna namena obaranje krstarećih raketa, precizno vođene municije i bombi, odnosno ciljeva koji su mnogo jeftiniji od borbenih aviona i helikoptera. Takođe, zbog odsustva glave za samonavođenje rakete su znatno lakše pa lansirna i vozila za pretovar municije mogu nositi više njih.

Najmanji i najveći domet za presretanje po daljini zavisi od vrste cilja, pa tako za letelice bez stelt karakteristika iznosi 1,5 i 15 km, sa stelt osobinama 1,5 i 9 km, a za rakete 1,5 i 8 km. Što se tiče vertikalnog dometa on iznosi 0,01 i 8 km za letelice bez stelt karakteristika, 0,01 i 6 km sa stelt osobinama i 0,01 i 5 km za rakete.

Sastav baterije i potencijalna upotreba u Vojsci Srbije

Osnovnu vatrenu jedinicu sistema HKu-17 čini raketna baterija sastavljena od jednog komandnog i četiri lansirna vozila. To znači da jedna baterija ukupno nosi 32 rakete spremne za lansiranje, koje mogu oboriti 16 različitih ciljeva ukoliko se lansiraju po principu dve rakete na jedan cilj.

U sastav baterije pored komandnih i lansirnih, ulaze i  dva vozila za transport i dva vozila za pretovar municije koja ukupno nose 32 dodatne rakete, kao i tri pomoćna vozila koja služe za napajanje električnom energijom, održavanje i proveru ispravnosti raketa.

Iako je HKu-17A(E) primarno konstruisan za zaštitu trupa u pokretu, pretpostavlja se da će kineski sistem u Vojsci Srbije služiti za zaštitu, odnosno kao komplementarno sredstvo sistemima PVO srednjeg dometa FK-3 i to u sklopu projekta "Strategijska PVO kupola", koji podrazumeva izgradnju integrisane protivvazduhoplovne odbrane.

To znači da će HKu-17AE služiti kao zamena za ruske artiljerijsko-raketne sisteme "pancir s1m", budući da zbog sukoba u Ukrajini i međunarodnih sankcija, Ruska Federacija trenutno nije u stanju da našoj zemlji isporuči preostale naručene dve baterije "pancira".

image