Srbija i Balkan

Dodik: Protive se svemu što ima veze s Rusijom, a ne smeta im povoljniji gas

Predsednik Republike Srpske naveo je da zahvaljujući objektivnom stavu Moskve, svet može da vidi realnu situaciju u BiH
Dodik: Protive se svemu što ima veze s Rusijom, a ne smeta im povoljniji gas© Miomir Jakovljevic/Anadolu Agency/Getty Images

Geopolitičke prilike se menjaju i oni koji danas javno izražavaju slaganje sa Bošnjacima i protive se svemu što ima veze sa Rusijom, a ne smeta im povoljniji ruski gas, već sutra bi mogli promeniti mišljenje, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za "Glas Srpske", te je upitao:

"I šta će onda, Bošnjaci?"

Dodik se osvrnuo i na to što je ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja stavio 31. izveštaj Vlade Srpske kao aneks ruskog izveštaja UN od 30. aprila.

"Zahvaljujući objektivnom stavu prijateljske Rusije, koja je stala u odbranu međunarodnog prava i svega što ono predstavlja, svet može da pročita kakva je realna situacija u BiH. Hvala našim prijateljima koji nisu nikada zauzimali navijačku poziciju i insistirali su uvek na dosljednoj primeni Dejtonskog sporazuma", istakao je Dodik.

Komentarišući optužbe za ruski uticaj koje je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković izneo na njegov račun, Dodik je ocenio da on nije taj koga se Konaković plaši, već da mu je "strah u kosti uterao Marfi".

"Konaković koji hoda po svetu kao neka budala, i to sve sa pozicije ministra spoljnih poslova, mora da zna da veći deo zemalja u Evropi zna da je Republika Srpska deo rešenja, a ne problema, kako to Bošnjaci predstavljaju", poručio je Dodik. 

Kada bi politički predstavnici Bošnjaka bili racionalni i odgovorni prema svom narodu, dodao je, shvatili bi da je jedino što im ostaje dogovor i saradnja sa Srbima i Hrvatima i "da im niko od njihovih takozvanih prijatelja iz međunarodne zajednice ne može omogućiti to što traže".

"Jedino rešenje je dogovor konstitutivnih naroda. Uvek smo za razgovor, ali ne sa onima koji su ucenjeni poput Konakovića i koji miniraju svako rešenje i odlaze od stola onda ka to Marfi naredi", istakao je predsednik RS.

Na pitanje kakav je njegov stav o nastupu ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije koji je naveo da će nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici "istina" ući u udžbenike širom sveta, Dodik je poručio kako je Lagumdžija jasno i nedvosmisleno potvrdio svim Srbima da je glavni cilj njihovog tajnog projekta bio da u školske knjige i klupe uđe mržnja prema Srbima i svemu srpskom.

"Velika poražavajuća istina je da je jedino što ujedinjuje razjedinjene Bošnjake upravo mržnja prema Srbima. To je njihov jedini cilj i zajednički projekat i to Lagumdžija odlično objašnjava. Kada bi bili tako naštimovane violine i u drugim pitanjima koje mogu običnom narodu koji ne živi od njihovih spletkarenja obezbediti bolje uslove života, onda bi BiH napredovala i na evropskom putu i u svakom smislu brzinom svetlosti", ocenio je Dodik.

Rezolucija o Srebrenici u potpunosti je pokazala da oni ne žele napred, dodao je.

"Njihov cilj je uništenje Srpske, a ne napredak BiH. Lagumdžija nije ambasador BiH, nego muslimana, on je izaslanik Bećirovića koji je zloupotrebio položaj. Nadležni organi trebalo bi da utvrde njihovu odgovornost zbog narušavanja ustavnog poretka i delovanja mimo zakona i Ustava. Jednog dana, kada nadležni organi budu radili", rekao je on.

Dodik je dodao i da je u nemogućim okolnostima, pritisaka, ucena, kao i podmetanja i delovanja kroz neustavne institucije u BiH, dokazano da se Srpska može ojačati.

"Svima je jasno da se američki ambasador u BiH Marfi igra sa pravosuđem i pokušava zagorčati život Srbima, sve da bi se došlo do imovine. Njihova nesreća je veća utoliko što narod vidi ko su izdajnici i nemaju nikakve mogućnosti da promene svest srpskog naroda", rekao je Dodik.

image