Srbija i Balkan

Tribina "Srpska između mirnog razdruživanja i Deklaracije": Zakletva da ćemo čuvati Srpsku i Srbiju

Na tribini učestvuju Darko Tanasković, Nenad Kecmanović, Aleksandar Vranješ, Predrag Ćeranić, Aleksandar Pavić i Srđan Perišić, a uvodnu reč je u ime organizatora imao Mlađen Cicović
Tribina "Srpska između mirnog razdruživanja i Deklaracije": Zakletva da ćemo čuvati Srpsku i Srbiju© Принтскрин/прес центар

Tribina "Srpska između mirnog razdruživanja i Deklaracije", u organizaciji informativno-političkih portala "Sve o Srpskoj" i "Fakti", uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, održana je u Pres centru Udruženja novinara Srbije.

U najavi tribine navodi se da Deklaracija Svesrpskog sabora insistira na suštinskom i formalnom sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da daje podršku Srpskoj da aktivira sve svoje entitetske nadležnosti.

Šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović je u uvodnoj reči rekao da "pokušaj Kolektivnog zapada ili preciznije Amerike, da od BiH naprave svoju koloniju u Evropi stalno se spotiče o interese Srpskog naroda i njegove na izborima potvrđene vlasti Republike Srpske, sa predsednikom Miloradom Dodikom".

On je istakao da je neverovatno da Amerika koja je bila glavni akter u stvaranju BiH "uporno i neumorno radi protiv te državne zajednice, dva entiteta i tri konstitutivna naroda pomirenih Dejtonskim sporazumom".

"Dejtonski sporazum nije bajka koju svako na svoj način može prepričavati i tumačiti, nego pravni međunarodni dokument koji su garantovale  velike sile Istoka i Zapada, poručio je Cicović i dodao da moguće razdruživanje vidi samo kao krajnju mogućnost "nakon uporne borbe na povratak na suštinsko poštovanje Dejtonkog sporazuma, i vraćanje svih nadležnosti RS koje su joj oteli visoki predstavnici Zapada u nastojanju da BiH prilagode svojim interesima".

"Deklaracija Svesrpskog sabora vidim kao zakletvu da ćemo zajedno i sa istim uverenjima zastupati pravo svih Srba na RS i Srbiju, što znači da ćemo istom snagom čuvati i zahtevati poštovanje Dejtonskog sporazuma i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", istakao je Cicavić.

On je naveo da visok nivo jedinstva dve srpske države znači "istinsko jedinstvo Srpskog naroda sa obe strane Drine".

Moderator tribine, urednik portala "Sve o Srpskoj" i "Fakti" Đuro Bilbija, ukazao je na značaj srpskog jedinstva i podsetio da je predsednik RS Milorad Dodik najavio ključni deo sadržaja predloga RS za mirno razdruživanje u kome je "dopustio mogućnost da neke funkcije privremeno ostanu zajedničke, da opstane neki mehanizam koordinacije u trajanju tri do pet godina".

Novinari poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Pavić je na pitanje da li će "aktiviranje svih nadležnosti" biti predfaza mirnog razdruživanja ili zamena za neko vreme za mirno razdruživanje, ocenio da RS nastoji da na miran način povrati nadležnosti koje su joj garantovane Dejtonskim sporazumom.

On je javio da je u BiH na sceni nešto poput partije pokera i da Srpska ne treba da odustaje od svojih karata i insistiranja na povratku izvornom Dejtonskom sporazumu.

"Ovo je najmekši i najdemokratskiji mogući način koji je sporan samo u zapadnoj i sarajevskoj javnosti", ocenjuje Pavić i dodaje da je onda za njih i sporan sam Dejton, te da je teško je i zamisliti da će "oni da pristanu na mirno razdruživanje".

Prema njegovim rečima, "doteralo je cara do duvara" i Srpska je procenila da više nema kud i da će ili da povrati svoje nadležnosti, ili će polako da nestane i bude integrisana u centralizovanu BiH, koja nema veze sa Dejtonom.

"Političko Sarajevo i Kolektivni zapad koji ga podržava su sigurno protiv mirnog razdruživanja, rekao je Pavić i poručio da je najvažnije da se ne odustane od vraćanja izvornom Dejtonu, što se sa druge strane, kako je rekao, "tumači kao razdruživanje".

Poručio je da će Srpska izbeći zamku da bude optužena za separatizam jer, kako je ocenio, "RS je jedina snaga u BiH koja se zalaže za poštovanje međunarodnog prava".

Profesor Nenad Kecmanović poručio je da su predsednik Rusije Vladimir Putin i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dosledni u stavu da podržavaju izvorni Dejton, da je Republika Srpska po tom pitanju uvek imala podršku Srbije, ali ne kao što je to bilo na Saboru.

"Predsednik Srpske odavno govori da je Srpska zagledana u Srbiju, a da u Deklaraciji koja je usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu postoji i formulacija "zajednička budućnost", ali da se ta formulacija kao nova javlja i na međunarodnom polju, gde su predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping takođe govorili o toj temi. Profesor sa Kembridža Timoti Les pre nekoliko godina rekao je da je Republika Srpska propustila priliku za osamostaljivanje, ali da ne znači da neće doći novi momenat da se to desi, rekao je Kecmanović.

Kecmanović je istakao da treba odgovoriti na pitanje da li je u okolnostima pritisaka kojim je Srpska izložena taj trenutak sada ili nije.

U radu tribine učestvuju Darko Tanasković, Nenad Kecmanović, Aleksandar Vranješ, Predrag Ćeranić, Aleksandar Pavić i Srđan Perišić.

image