Vučić u Tirani: Uvek je bolje biti za stolom, jer kad niste, onda ste na meniju

Predsednik Srbije prisustvuje samitu EU i lidera Zapadnog Balkana u Tirani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Tirani gde će na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, kako je rekao, braniti i predstavljati poziciju Srbije. Na pitanje novinara o bliskosti Beograda i Moskve, predsednik Srbije je poručio da je Srbija nezavisna zemlja na EU putu.

Vučić koji je ranije rekao da ne želi da učestvuje na samitu jer, kako je rekao, nije video razlog da razgovara sa liderima EU posle sramnih reakcija Brisela nakon imenovanja Nenada Rašića za ministra na Kosovu i Metohiji, sada je objasnio da je "uvek bolje biti za stolom, jer kada niste, onda ste na meniju".

Predsednik Srbije će tokom samita imati niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute, a susrešće se i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i imati i sastanke i susrete na marginama skupa.

Vučić je prisustvovao potpisivanju "roming deklaracije" između mobilnih operatera EU i zemalja Zapadnog Balkana koja omogućava postepeno smanjivanje i ukidanje cena međsobnog rominga tokom 2023. sa ciljem da se ti troškovi u potpunosti ukinu. Lideri Zapadnog Balkana dogovorili su ranije međusobno ukidanje naknada za roming, a Sporazum o regionalnom romingu stupio je na snagu u julu 2021.

Glavne teme samita u Tirani biće zajedničko rešavanje posledica ruske vojne operacije u Ukrajini, inteziviranje političkog i političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strana mešanja, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije na kojoj će govoriti predsednik Šarl Mišel, Fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama.

Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i ubrzanje tog procesa.

U Tiranu dolaze i Emanuel Makron, Ursula Fon der Lajen, Olaf Šolc i drugi najviši zvaničnici, zbog čega je centar grada zatvoren za saobraćaj i protest koji je najavio opozicioni albanski političar Salji Beriša iz Demokratske partije.

Beriša će organizovati protest opozicije protiv Edija Rame, koga optužuje za saradnju sa Aleksandrom Vučićem i Otvoreni Balkan, ali i zaostajanje Albanije u evropskim integracijama.

Policija nije dala dozvolu Demokratskoj stranci da održi protest, ali je Beriša izrazio rešenost da ga organizuje, objavio je albanski "Juronjuz".

Beriša je ranije organizovao proteste protiv dolaska predsednika Srbije u Tiranu na skupove Otvorenog Balkana, tvrdeći da inicijativa Otvoreni Balkan služi za srpsku hegemoniju.

U gradu je raspoređen veliki broj pripadnika policije, a po krovovima Kongresne palate se mogu videti i snajperisti.

Prisustvuje veliki broj medijskih ekipa iz regiona i cele Evrope, prenosi Tanjug.

Samitom u Tirani će predsedavati predsednik Saveta EU Šarl Mišel.