Srbija i Balkan

Američki diplomata: Tramp će podržati srpski svet

Danijel Server je na konferenciji u Tetovu poručio da je "Vučić uspeo bez ikakvog metka da preuzme vlasti u Podgorici i Banjaluci, čime je defakto ostvarena prva etapa srpskog sveta"
Američki diplomata: Tramp će podržati srpski svet

Pobeda bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa imala bi neizbežne posledice na Balkanu, poručio je jedan od najistaknutijih američkih "jastrebova", bivši diplomata i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server, zaključujući da bi Trampova administracija bila na strani "onih koji podržavaju srpski svet" i "proruskih izgrednika širom Balkana".

Server je govorio na konferenciji Univerziteta u Tetovu na temu "Budućnost Zapadnog Balkana, nakon ruske invazije na Ukrajinu" gde je, između ostalog, naveo razloge zbog kojih bi po njemu bivši američki predsednik na Balkanu "favorizovao Srbe".

"Trampov zet Džerad Kušner ima dobre ekonomske interese sada kada u svojim rukama ima ekskluzivnu imovinu u centru Beograda", piše on, aludirajući na zgradu nekadašnjeg Generalštaba.

Trampova "sluškinja", Ričard Grenel, ne krije svoju političku privrženost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, dodaje Server.

Server je u Tetovu ispričao kako je bio jedan od onih koji se kada je Vučić došao na vlast "nadao da će se definitivno okrenuti Zapadu", te da mu je organizovao pojavljivanje na univerzitetu na kom predaje. Godinu dana kasnije ga je posetio u Beogradu kako bi mu predstavio šta sve Srbija mora da uradi kako bi "konsolidovala svoju demokratiju".

"Vučić nije uradio ništa od toga. Štaviše, uradio je suprotno", poručuje Server. 

Srbija se na međunarodnoj sceni sve više svrstava uz Rusiju i Kinu, dodaje on, navodeći da je "Vučić uspeo da bez ikakvog metka preuzme vlasti u Podgorici i Banjaluci, čime je defakto ostvarena prva etapa srpskog sveta".

Server je zatim poručio da "na Kosovu to neće moći".

"Vučić je pokušao da preuzme vlast nasiljem: kidnapovanjem dvojice kosovskih policajaca, pobunom protiv NATO mirovnih snaga i terorističkom akcijom 24. septembra 2023. godine. Svi ti napori su propali, ali on će nastaviti da pokušava", rekao je on.

Server je na konferenciji u Tetovu dodao da će Vučić "verovatno biti aktivan i u Makedoniji".

"Povećanje tenzija između Makedonaca i Albanaca biće njegov omiljeni način delovanja", poručio je nekadašnji američki diplomata, navodeći da će "Rusija podržati te napore".

Kako je dodao, smatra da "osim što služi Putinovim ciljevima, Vučić ima i svoje razloge za raspirivanje etničkih sukoba na Balkanu".

"Pogoršanje etničkih tenzija u Makedoniji moglo bi da pomogne Vučiću da stekne defakto kontrolu nad Skopljem, kojem bi bila potrebna podrška Srbije ako se povuče sa Zapada", poručio je Server, zaključujući da "Makedonija nema šta da dobije od Srbije ili Rusije, a ima mnogo toga da dobije od NATO-a i konačnog članstva u EU".

image