Srbija i Balkan

Milatović: I dalje mislim da Crna Gora može postati članica EU 2028. godine

Milatović nije odgovorio na pitanje o formiranju svoje političke partije i dodao da je u ovom trenutku Crna Gora njegova politička partija
Milatović: I dalje mislim da Crna Gora može postati članica EU 2028. godine© R.R./ATAImages

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović kaže da je nakon današnjeg pozitivnog Izveštaja o privremenim referentnim vrednostima (IBAR) optimista i da veruje da Crna Gora može postati punopravna članica EU 2028. godine.

"Zadovoljni smo što će danas Crna Gora da dobije pozitivan IBAR i što će na neki način to označiti ulazak u jednu novu, nadamo se, završnu fazu evropskih integracija. Sećate se da sam prošle godine rekao da Crna Gora može da postane punopravna članica 2028. godine. To je ambiciozan plan, ali ja i dalje mislim da je zaista realan", kazao je Milatović, novinarima nakon skupa o reformi penzionog sistema.

IBAR predstavlja ocene koliko je država kandidat ispunila od privremenih merila u poglavljima 23. (Pravosuđe i osnovna prava) i 24. (Pravda, sloboda i bezbednost).

Milatović je poručio i da je sada klima u Briselu drugačija kad je u pitanju proces proširenja i da je i sama Evropa shvatila dodatno da je proces proširenja takođe nešto što dodatno znači stabilnost i u ovom delu Evrope.

"Tako da zaista mislim da je proces naših evropskih integracija proces kojem se u narednom periodu moramo još ozbiljnije posvetiti i u okviru kojeg moramo još ozbiljnije da nastupimo. I sve ono što kažem, svaki moj apel je i u tom smislu", rekao je Milatović.

On je pozvao sve donosioce odluka, da kako kaže, istinski pristupe procesu integracija.

"Da se fokusiramo na istinske reforme pre svega u domenu vladavine prava, u delu ekonomskih reformi, mislim da smo i danas otvorili jednu vrlo važnu temu u tom smislu", naveo je Milatović.

Milatović nije odgovorio na pitanje o formiranju svoje političke partije i dodao da je u ovom trenutku Crna Gora njegova politička partija.

"Ukoliko, naravno, demokratski procesi to budu zahtevali od mene, ja od te odgovornosti bežati neću, kao što u prethodnom periodu nikada nisam bežao od odgovornosti kada su bili u pitanju neki ključni trenuci u demokratskom razvoju Crne Gore", kazao je Milatović.

On ističe i da nije razmišljao o tome da li će učestvovati na izborima u Podgorici. O pitanju izmena Zakona o državljanstvu važno je, kaže Milatović, otvoriti dijalog.

"Mislim da je to neophodno i mislim da je upravo jedan inkluzivan, transparentan razgovor o važnim državnim temama način na koji se dolazi do nekih zaključaka kada su u pitanju te teme. Mislim da je veoma važno da zaključci kada je u pitanju tema državljanstva budu urađeni onako da u potpunosti budu u skladu sa pre svega državnim interesima Crne Gore", naveo je Milatović.

Dodao je da u ovom trenutku ne zna kako bi te izmene zakona izgledale.

"Jer kao što vi vidite u delu penzionih reformi mi ni u tom delu nemamo papir, nemamo nešto u odnosu na šta bi trebalo da se izjasnimo. Tako da ja zaista još jednom pozivam Vladu i sve donosioce odluka u zemlji da kada pokreću važne društvene teme zaista dodatno budu transparentniji kako bismo svi mogli u zemlji da onako imamo nešto u odnosu na šta možemo i da se izjasnimo", zaključio je Milatović, prenela je podgorička "Pobjeda".

image