Srbija i Balkan

Humanitarcu iz Republike Srpske ponovo zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

Arlov je planirao da od 27 do 30. juna boravi na Kosmetu da bi prisustvovao obeležavanju Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu
Humanitarcu iz Republike Srpske ponovo zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju© TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/bs

Privremene prištinske institucije i ove godine su zabranile predsedniku banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu da uđe na Kosmet i da na Vidovdan bude sa svojim narodom i sveštenstvom u Gračanici, na Gazimestanu i u Kosovskoj Mitrovici.

Arlov je u izjavi za Srnu rekao da je njegov zahtev za posetu Kosmetu odbijen iako ima važeću ličnu kartu Srbije.

Podsetio je da ta zabrana traje od 26. juna 2020. godine i da su ga od tada samo jednom, 2022. godine, pustili na područje Kosmeta.

"Vraćen sam sa administartivnog prelaza Jarinje devet puta i odbijen više od 10 puta da kao čovek koji se bavi humanitarnim radom uđem na Kosovo i Metohiju", naveo je Arlov.

On je napomenuo da se nakon 140 odlazaka na Kosovo i Metohiju od maja 2008. do 26. juna 2020. godine mnogrobrojnim zabranama konstantno narušava i krši njegova sloboda kretanja bez ikakvog obrazloženja, iako se ne bavi politikom.

"Obratio sam se pisanim zahtevima na nekoliko važnih adresa i molbom bezbednosnim snagama na KiM, kao i šefu UNMIK-a Karolin Zijade i kabinetu specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da je narušena moja sloboda kretanje i nisam dobio odgovor", kaže Arlov.

Arlov je naveo da je planirao da od 27. do 30. juna boravi na Kosmetu da bi prisustvovao obeležavanju Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu, kao i da je imao nameru da poseti Dnevni centar "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici, koji je Odbor na čijem je čelu izgradio za decu i mlade sa poteškoćama u razvoju i u kojem nisu samo srpska, već i albanska, romska i bošnjačka deca.

"Apelujem na sve međunarodne institucije Kfor, UNMIK, Euleks, strane ambasade i organizacije da upozore Prištinu na obavezu prema Rezoluciji 1244 o slobodi kretanja i da se moja zabrana ulaska skine nakon toliko godina njene primene", naveo je Arlov.

Podsetimo da su prištinske vlasti, na čelu sa Aljbinom Kurtijem  zabranile i direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću da najveći praznik Vidovdan provede sa srpskim narodom na Kosmetu.

Vlasti tzv. Kosova nedavno nisu dozvolile ni patrijarhu srpskom Porfiriju da uđe na Kosovo i Metohiju a dugom spisku onih kojima poslednjih godina nije dozvoljeno da uđu na KiM su francuski humanitarac Arno Gujon, novinari, umetnici, političari...

image