Crna Gora: Katnić osumnjičen za ratni zločin u Hrvatskoj

Bivši glavni specijalni tužilac je saslušan u SDT-u, a na teret mu stavlja da je kao oficir JNA, tokom oružanog sukoba na području Cavtata, nečovečno postupao prema civilima hrvatske nacionalnosti

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore naložilo je istragu protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca(GST) Milivoja Katnića, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" na području Cavtata 1992. godine, pišu podgorički mediji.

Katnić je juče saslušan u SDT-u u svojstvu osumnjičenog, a na teret mu stavlja da je kao oficir JNA, tokom oružanog sukoba na području Cavtata, nečovečno postupao prema civilima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi, Katnić je na saslušanju u SDT, pred tužiteljkom Tanjom Čolan-Deretić, negirao optužbe da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima.

"Specijalno državno tužilaštvo je, nakon ocene dokaza prikupljenih od nadležnih organa Republike Hrvatske i pronađenih pretragom baza dokaznih materijala Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog M.K., zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva", saopšteno je iz SDT-a.

Navodi da se Katnić sumnjiči da je na području Hrvatske, Opština Konavli, Cavtat, kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA),  postupajući suprotno odredbama Ženevske konvencije "nečovečno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, telesno povređivao, te vređao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih".

Kako saznaje podgorička "Pobjeda", Katnić se tereti da je hrvatskom državljaninu M. P. pretio ubistvom i ucenjivao ga da će njegovu porodicu zadržati kao taoce ukoliko ne preda pušku koju poseduje, dok je I. P. naneo telesne povrede, udarajući ga.

Bivši GST, koji se od 14. aprila nalazi u pritvoru zbog druge istrage, u vreme ratnih dešavanja u Hrvatskoj je bio pomoćnik komandanta za pravne poslove u komandi JNA u Cavtatu.

Katnić je u zatvoru zbog optužbi da je bio član kriminalne organizacije koju je formirao bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović a čiji su članovi, prema navodima iz naredbe za istragu, postali bivši specijalni tužilac Saša Čađenović i Lazovićev sin Petar Lazović a "s ciljem da bi radili za vođu kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera".