Srbija i Balkan

Uhapšen Srbin u Leposaviću, zbog navodnih ratnih zločina u Đakovici

U saopštenju piše da je policija, nakon višemesečnog istražnog rada, 20. juna protiv S. L. podnela krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu zbog navodnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u regionu Đakovice tokom rata na KiM 1998. i 1999. godine
Uhapšen Srbin u Leposaviću, zbog navodnih ratnih zločina u Đakoviciwww.globallookpress.com © Festim Beqiri

U Leposaviću je danas uhapšen Srbin S. L. zbog navodnih ratnih zločna protiv civilnog stanovništva u Đakovici tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine, saopštila je danas tzv. kosovska policija.

U saopštenju piše da je policija, nakon višemesečnog istražnog rada, 20. juna protiv S. L. podnela krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu zbog navodnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u regionu Đakovice tokom rata na KiM 1998. i 1999. godine.

Policija je navela i da je izvršen pretres u kući osumnjičenog u Leposaviću. S. L. se, prema saopštenju, trenutno nalazi na ispitivanju.

Kancelarija za KiM: Cilj Prištine da stvori novu krizu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju poručila je danas da je hapšenje Srđana Lazovića iz Leposavića nastavak "politike terora Prištine", koji se ponovo intenzivira u danima nakon dijaloga u Briselu koji je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti "pogazio".

"Njegovo privođenje samo dan nakon što je Kurti odbio dijalog, a dve i po decenije nakon sukoba jasno ukazuje na prave i jedine političke motive Lazovićevog hapšenja, a to je da Priština stvori novu krizu i eskalaciju i da nastavi sa proterivanjem Srba sa severa KiM, jer Prištinu nikakva normalizacija odnosa ne zanima, već ogoljeni teror i represija nad Srbima", ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju na to da je Lazović(48) uhapšen zbog navodnih ratnih zločina, iako je u vreme sukoba bio tek mladić.

"Za uhapšenog Srbina svi imaju samo reči hvale u Leposaviću, gde živi sa svojom porodicom i troje dece, i nikada nije imao zbog čega da se krije", kaže se u saopštenju i dodaje da je Kancelarija za KiM uhapšenom Srbinu odmah obezbedila besplatnu pravnu pomoć i da će se obratiti svim međunarodnim misijama povodom njegovog slučaja i politički motivisanog hapšenja.

"Neka svima u međunarodnoj zajednici bude jasno da je Kurti taj koji generiše nove krize i tenzije na prostoru Kosova i Metohije i da je za svega nekoliko dana, uoči i nakon dijaloga, povukao više poteza koji direktno idu u pravcu dodatne eskalacije situacije na terenu", poručili su iz Kancelarije.

image