Srbija i Balkan

Vučić o razgovorima u Briselu: Do dijaloga nije došlo jer ga Kurti ne želi

Jasno je da će doći do daljih i većih problema u svetu, rekao je predsednik
Vučić o razgovorima u Briselu: Do dijaloga nije došlo jer ga Kurti ne želi© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras gostujući na TV Pink da Aljbin Kurti nije želeo da razgovara u Briselu, već je želeo dejure priznanje "Kosova".

"Da li nije hteo, nije smeo, nije želeo, to je manje više njegova stvar. Do dijaloga nije došlo, jer oni dijalog ne žele. Oni su čak kroz pomenuta tri uslova želeli dejure priznanje. Ovo više nije defakto, ovo je dejure priznanje i to je ono što su tražili, to je ono što su želeli. Nisu hteli da razgovaraju, mi smo hteli da razgovaramo o tome kako kompromisima da rešimo probleme", rekao je Vučić.

On je ocenio da konstantna hapšenja i progoni Srba na koje međunarodna zajednica ne reaguje zapravo pokazuju da oni ne znaju šta da rade sa Kurtijem ali ih to i "ne sekira mnogo", a da sa druge strane Kurti ne želi da formira Zajednicu srpskih opština.

"Danas Srbe hapse kako stignu. Kurti ne želi da formira ZSO i to je jasno. Važno je da sačuvamo mir i prisebnost", rekao je predsednik.

Što se tiče političke i pravne prirode naših odnosa, nema tu ničeg novog niti će biti. Važno je da sačuvamo mir, prisebnost i da u miru tražimo najbolja rešenja za dalji ekonomski razvoj Srbije, za dalje jačanje Srbije u svakoj sferi, rekao je Vučić i dodao da ne veruje da će u skorijem vremenu biti mogućnosti za normalan dijalog sa Prištinom.

Vučić je ponovo izrazio zadovoljstvo jučerašnjim razgovorima sa EU zvaničnicima o rešavanju drugih problema na putu ka jedinstvenom evropskom tržištu.

Predsednik se zahvalio Španiji na principijelnom stavu po pitanju KiM. "Očekivana odluka. Hvala španskim prijateljima. Pokazali su da su prijatelji Međunarodnog javnog prava", rekao je on.

Govoreći o ekonomiji, Vučić je ponovio da ćemo pre kraja godine dobiti investicioni rejting i ocenio da su to i EKSPO stvari "za istoriju".

Naglasio je i da neće menjati politiku. "Neko će vam reći da je budućnost na Istoku jer Sunce tamo izlazi, neko da je na zapadu jer nosimo njihove farmerke, patike. Mi nećemo da služimo njima, već svom narodu", rekao je on.

Predsednik je ocenio da je "jasno da će doći do eskalacije i većih problema" budući da Zapad ne može da priušti sebi da izgubi u Ukrajini iz straha da će izgubiti dominantnu poziciju narednih 100 godina, a Vladimir Putin ne može da dozvoli da Rusija izgubi jer ne bi ostalo ništa od njegovog političkog nasleđa, a ni sama zemlja u ovom obliku ne bi postojala.

"Jasno je da će doći do daljih i većih problema. Biće mnogo teži i veći sukob nego danas, polako se tome približavamo moramo da budemo spremni, da se sačuvamo, sklonimo", rekao je on. "Moramo da se borimo da sačuvamo mir. Moramo da se spremimo da čuvamo mir, da radimo, da gradimo, da čuvamo pare i zato sam molio ministre", dodao je.

Vučić je najavio da ćemo "celo leto vredno da radimo, naporno da radimo kako bi se pripremili sve. Da obezbedimo dovoljno goriva, dovoljno vode, dovoljno struje".

"Molim ljude da razumeju državu. Ne možemo da imamo plate kao u Nemačkoj, ali smanjujemo razliku. I svake godine da tako radimo, ta razlika će biti manja. Merićemo je u godinama, prvo dvocifrenim, a zatim jednocifrenim", rekao je predsednik.

Osvrnuvši se na rezoluciju o Jasenovcu u Crnoj Gori, Vučić je izrazio sumnju da će je doneti, ali je naglasio da će im čestitati ako je donesu.

Osvrnuvši se na neuspeh Srbije na Evropskom prvenstvu u fudbalu, Vučić je rekao da očekuke "ozbiljan razgovor jer niko u Srbiji neće da se zadovolji 17. ili 21. mestom u bilo čemu".

Vučić je juče bio u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu gde je učestvovao u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije. Predsednik je novinarima posle sastanaka rekao da Aljbin Kurti "nije hteo ili nije smeo" da se razgovara sa njim.

image