Srbija i Balkan

Ukratko 27. jun: Zabranjena "Mirdita", Španski parlament odbacio inicijativu o priznanju "Kosova"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Aljbin Kurti nije želeo da razgovara u Briselu, već je želeo dejure priznanje "Kosova"
Ukratko 27. jun: Zabranjena "Mirdita", Španski parlament odbacio inicijativu  o priznanju "Kosova"© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ
  • MUP zabranio festival "Mirdita, dobar dan". Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo naredbu da se prekine javno okupljanje.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Aljbin Kurti nije želeo da razgovara u Briselu, već je želeo dejure priznanje "Kosova".

  • Svet danas nije samo radikalno drugačiji nego ranije, on je, nažalost, došao do tačke posle koje nema povratka, rekao je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, na Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu.
  • Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas, povodom dogovora tri političke grupacije u Evropskom parlamentu o raspodeli vodećih funkcija u EU, koji je nazvao "sramnim", da su evropski birači prevareni.
  • Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko imenovao je novog ministra spoljnih poslova - umesto Sergeja Alejnika mesto šefa diplomatije zauzima Maksim Riženkov.
  • Bivši predsednik Hondurasa i nekadašnji američki saveznik Huan Orlando Hernandez osuđen je pred američkim sudom na 45 godina federalnog zatvora i kaznu od osam miliona dolara zbog vođenja "narko-države" koja je pomagala u slanju južnoameričkog kokaina u Sjedinjene Države.

  • Teško naoružani vojnici na oklopnim transporterima povukli su se sa centralnog trga Plaza Muriljo u glavnom gradu Bolivije La Pazu nakon što je predsednik Luis Arse osudio, kako je rekao, pokušaj državnog udara protiv njegove vlade.

image