Lajčak: Spremamo sastanak Vučića i Kurtija

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da je vreme za sastanke Beograda i Prištine na visokom nivou

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je sada vreme za sastanke na visokom nivou između "Kosova" i Srbije, kako bi se postigao konačan dogovor. Lajčak je to izjavio posle sastanka sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, prenosi "Kosovo onlajn".

"Želimo da iskoristimo ovaj zamah, radimo na tome da dođe do sastanka na visokom nivou koji će se baviti normalizacijom i želimo da se on održi u roku od nekoliko sedmica", rekao je Miroslav Lajčak.

Izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine je rekao da je na sastanku želeo da čuje od Kurtija kako će postupati na severu Kosova i Metohije.

"Sastanak sam iskoristio da sa Kurtijem razgovaram o situaciji na severu nakon povlačenja pripadnika srpske zajednice iz policije i pravosuđa i želeo sam da čujem od njega kako teku pripreme za lokalne izbore", objasnio je Lajčak svoju posetu.

Dodao je da je bilo reči i o energetici i pitanju nestalih osoba.

"O povratku Srba u institucije sam razgovarao i sa Vučićem i sa Kurtijem, imamo ozbiljan bezbednosni vakuum, to nije dobro. Trebalo bi da se situacija vrati u normalu što pre, i to sam želeo da čujem od obe strane", kaže Lajčak.

Povodom priča da je dogovor o normalizaciji odnosa između tzv. Kosova i Srbije zakazan za mart, Lajčak kaže da on nije "čovek rokova".

"Što se tiče rokova, ja nisam takav čovek ali videćemo u martu šta će biti. Ono što je sada važno jeste da su se dve strane, 'Kosovo' i Srbija, dogovorile o sastancima i razgovaraćemo o svim pitanjima koja imamo”, obrazložio je izaslanik EU za dijalog Beograd i Prištine.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, Lajčak je ponovio svoj dobro poznat stav da "obaveza koju je 'Kosovo' preuzelo u procesu dijaloga mora da se sprovede".

"Jedno je vrlo jasno, da su u procesu dijaloga dve strane preuzele obaveze, neke su sprovedene, a neke nisu, ali je važno da se sve sprovedu, inače dijalog neće biti uspešan", objasnio je Miroslav Lajčak.

Na jučerašnjem sastanku sa Miroslavom Lajčakom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je neophodnost primene dogovora o Zajednici srpskih opština i poštovanje prava i volje srpskog naroda.