Srbija i Balkan

Primarni interes Srpske povezivanje sa Srbijom: Prioritet auto-put Banjaluka–Beograd

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Nedeljko Ćorić je izjavio da je prioritet zajednička deonica auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine, koju finansiraju Republika Srpska i Srbija
Primarni interes Srpske povezivanje sa Srbijom: Prioritet auto-put Banjaluka–Beograd© TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Trenutno prioritetan projekat u saobraćajnoj infrastrukturi Republike Srpske je izgradnja zajedničke deonice auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine, koju finansiraju Republika Srpska i Srbija, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Nedeljko Ćorić. On je istakao da je ta deonica prioritetna za Republiku Srpsku, jer će povezati Banjaluku sa Beogradom. Ćorić je podsetio da je iz Srbije najavljena uplata još 10 miliona evra za ovaj projekat.

"U skladu sa operativnim planom finansiranja Vlade Republike Srpske i Srbije, mi smo već obezbedili i investirali 20 odsto naših sredstava, očekujemo da će i Republika Srbija obezbediti planiranih 80 odsto. Radovi se odvijaju nesmetanom dinamikom, a u dogovoru sa izvođačem i nadzorom, tu dinamiku ćemo u narednom periodu i intenzivirati", objasnio je Nedeljko Ćorić.

Napomenuo ja da se završetak izgradnje novih deonica auto-puteva kroz Republiku Srpsku očekuje do kraja 2025. godine, ukoliko ne dođe do nepredviđenih okolnosti, koje bi taj rok mogle pomeriti na 2026. godinu.

"Očekujemo da ćemo i drugi veliki projekat, čija je realizacija u toku, a radi se o dionici auto-puta na Koridoru 5 Ce od Kostajnice do Putnikovog brda, završiti u 2026. godini", izjavio je Ćorić.

On je dodao da je u završnoj fazi potpisivanje finansijskog ugovora za projekat od Bijeljine do Brčkog, kao i da se čeka saglasnost banke za potpisivanje ugovora za deonicu Vukosavlje–Brčko.

Podsetimo, u Srbiji je u toku izgradnja deonice auto-puta Kuzmin–Sremska Rača, ukupne dužine oko 18 kilometara sa mostom preko reke Save, koja predstavlja deo projekta izgradnje auto-puta E-761, Beograd–Sarajevo. Početak saobraćajnice je u blizini postojeće petlje Kuzmin na auto-putu Beograd–Zagreb i vodi sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače. 

U Republici Srpskoj je inače počela izgradnja deonice od Rače prema Bijeljini. U Bijeljini je u septembru 2022. godine počela izgradnja prve deonice auto-puta koji bi trebalo ovaj grad u Republici Srpskoj da poveže sa Srbijom.

Ovo je prvi deo izgradnje "prstena", koji će kroz Republiku Srpsku ići preko Bijeljine i Brčkog, ka Tuzli i Sarajevu. S druge strane "kružnog toka", dve prestonice će biti povezane preko novog auto-puta "Miloš Veliki", od Kotromana kod Požege, preko Višegrada i Rogatice, do Sarajeva.

image