Srbija i Balkan

Dodik: Vidovdan je zavet sabornosti, jedinstva i odlučnosti Srba, ne pristajemo na pritiske i ucene

Vidovdan nije samo verski praznik već i datum na koji su se dešavali događaji koji su oblikovali srpsku državu i Srbe, ističe predsednik Republike Srpske
Dodik: Vidovdan je zavet sabornosti, jedinstva i odlučnosti Srba, ne pristajemo na pritiske i ucene© Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP, File

Vidovdan je jedan od najvažnijih datuma koji su obeležili srpsku istoriju, poručuje predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dodajući da je uveren da će svaki naredni Vidovdan biti "zavet sabornosti, jedinstva i odlučnosti srpskog naroda da ostane na časnom i ponosnom putu svojih predaka, na putu slobode, patriotizma, istine i pravde".

"Svi važniji događaji za srpski narod dešavali su se baš na Vidovdan. To nije slučajno, jer, po ko zna koji put kroz istoriju, Srbi su o Vidovdanima potvrđivali svoju ponosnu crtu da smo narod koji ne pristaje na ropstvo, sluganstvo i jaram. Kako naši preci, kroz vekove nisu pristajali na pritiske i ucene kolonizatora i okupatora, tako ni mi danas nemamo pravo da popustimo pred raznim izazovima, koji nisu nimalo laki ni bezazleni", istakao je Dodik.

On je ukazao da je Vidovdan jedan od najznačajnijih datuma za srpski narod i kao verski praznik, ali i kao datum za koji se vezuju događaji koji su se sudbonosno dešavali baš 28. juna, a direktno su oblikovali srpsku državu i ostali duboko urezani u svest našeg naroda ma gde on živeo.

Predsednik Srpske je istakao da je Vidovdan, istorijski gledano, najveći praznik srpskog naroda, počevši od bitke na Kosovu 1389. godine, zaveta cara Lazara, Gavrila Principa i njegovih saboraca koji su 1914. branili ideju slobode i žrtvovali svoju mladost da bi iskazali bunt protiv okupacije - pa sve do Vidovdana 1999. godine, odnosno ponovo Kosova i Metohije i stradanja i golgote srpskog naroda.

Dodik je ukazao da je zato, 28. jun važan, ali i težak datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta, koji je izabrao upravo Srbe.

"Ta kolektivna svest i kolektivni identitet, nakon dugo vremena, ponovo su potvrđeni 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu, gde smo pokazali da su Srbi jedan narod ma gde da živi, i da nema bosanskih, makedonskih, crnogorskih Srba... Svi smo mi Srbi, svi smo mi jedan isti narod istog identiteta i porekla, zajedničke prošlosti i istorije", naglasio je Dodik za Srnu.

On je posetio da je najveći rezultat ovog istorijskog skupa Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja promoviše mir, stabilnost, očuvanje nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta srpskog naroda, kao i intenziviranja i produbljivanja saradnje i međusobne zaštite.

"Kako u prošlosti, tako i danas imali smo mogućnost da biramo - ili da nestanemo puzeći kao sluge kolonizatora i onih koji kidišu da nam otmu identitet, konstitutivnost, pravo odlučivanja i biranja svojih predstavnika, da nam otmu našu imovinu i prirodna bogatstva, ili da se držimo ponosno, kako i priliči srpskom narodu, našim precima caru Lazaru, Gavrilu Principu i njegovim saborcima, i branimo naše najveće svetinje Republiku Srpsku i Srbiju, našu slobodu, našu državnost i našu teritoriju", rekao je Dodik dodajući da treća mogućnost ne postoji.

Sabornost, mir, sloboda, država, teritorija, imovina, tradicija, porodica, vera, prema Dodikovim rečima nemaju alternativu, jer bez toga nema ni srpskog naroda.

"To su garanti našeg opstanka, naše istrajnosti i naše sigurnosti", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, srpski narod je uvek bio na strani pravde i istine i kroz vekove borio se za slobodu.

"Nikada nismo napadali, nismo otimali, samo smo se branili i odbranili, izborili se za slobodu. Sada je na nama da stečenu slobodu sačuvamo i očuvamo, a tu smo na dobrom putu", zaključio je predsednik Republike Srpske.

image