Srbija i Balkan

Vučević: Vidovdan je dan kad smo pobedili a ne izgubili, zavet za neprekidnu borbu za slobodu Srba

Na ovaj dan sećamo se mnogobrojnih mučenika koji su pali za otadžbinu, rod i veru, pre Kosova, na Kosovu i posle Kosova, poručio je premijer Srbije u Kruševcu na obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdan i 635. godišnjice Boja na Kosovu
Vučević: Vidovdan je dan kad smo pobedili a ne izgubili, zavet za neprekidnu borbu za slobodu Srba© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je u Kruševcu, na centralnoj manifestaciji obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdan i 635. godišnjice Boja na Kosovu, da je Vidovdan ugaoni kamen naše kulture i nacionalnog identiteta, ali i podsetnik na ključne trenutke i iskušenja kroz koje smo kao narod prošli u istoriji.

Premijer je kazao da je 28. jun jedan od najvažnijih datuma u istoriji Srbije i srpskog roda, te da je Vidovdan, "dan kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost", preneo je Tanjug.

"I iz carskog grada Kruševca, na Vidovdan, želim da poručim da Vlada Srbije zajedno sa predsednikom i vrhovnim komandantnom Aleksandrom Vučićem nastavlja odlučnu borbu za očuvanje državnih nacionalnih i narodnih interesa, za opstanak KiM i pre svega za opstanak Srba na KiM", istakao je Vučević.

On je naveo da je ovaj praznik "momenat koji simbolizuje otpornost, požrtvovanost i ono sve što je dobro u nama".

"Vidovdan je javna ispovest kolektivnog sećanja koje opominje i budi, hrabri i bodri, krepi i uči. Vidovdan je, i to da zapamtimo, dan kada smo pobedili, a ne izgubili. Na ovaj dan sećamo se mnogobrojnih mučenika koji su pali za otadžbinu, rod i veru, pre Kosova, na Kosovu i posle Kosova.

"Među njima, na prvom mestu, sveti knez Lazar koji se 1389. pre privoleo nebeskom nego prolaznom zemaljskom carstvu. Lazar je doneo odluku da se bori znajući da su sve okolnosti protiv njega, što oličava duh Vidovdana. A to je biranje časti umesto potčinjavanja nepravdi, jačem i snažnijem. To je ono što niske duše utamničene ropskim lancima niti mogu da shvate, niti da razumeju", naglasio je Vučević.

Vučević je podsetio da je svaka generacija imala svoj vidovdanski ispit.

"Kroz naš rad moramo osigurati da plamen slobode nastavi da gori za buduće generacije da živi, radi i gradi se Srbija", rekao je Vučević i naglasio da je Vidovdan zavet za neprekidnu borbu za slobodu koja je odredila našu istoriju.

Podsetio je da se Srbija poslednjih godina suočava sa novim izazovima.

"Pritisci iz inostranstva, ugrožavanje naše političke nezavisnosti, osporavanje naše vojne neutralnosti i kršenje međunarodnog prava testiraju našu mudrost, strpljenje i odlučnost. Vidovdan nas živo podseća i uči da smo u prošlosti prevazišli veće izazove i iz njih izašli jači", rekao je on.

Premijer je ocenio da smo najveće pobede postizali kombinacijom svetog trojstva našeg opstanka - a to su, kako je dodao - mudrost, strpljenje i i besprekorna i zavetna odlučnost, kad zatreba.

"Ovde smo da naučimo našu decu značaju Vidovdana kako bi oni čuvali vrednost zbog kojih smo ponosni što smo Srbi i zbog čega su nas i svi drugi narodi poštovali i divili nam se u toj zavetnoj ukorenjenosti u Vidovdanu", rekao je Vučević i podsetio da i danas kao i mnogo puta kroz istoriju, opet pokušavaju da Srbiji slome kičmu zbog KiM.

On je poručio da se nastavlja odlučna borba za očuvanje državnih nacionalnih i narodnih interesa, za opstanak KiM i pre svega za opstanak Srba na KiM.

Vučević je dodao da naša snaga leži u precima, ali pre svega u potomcima - u našem narodu i ujedinjenoj Srbiji koja nikda ne sme da se deli.

Vučević rekao i da snažno podržava predlog obaveznog vraćanja vojnog roka ne da bi se spremali za rat i da bi spremali mladiće da idu na neka bojišta i ratišta, nego da bi garantovali nezavisnost, slobodu i mir.

"Što nam je jača vojska, mir je sigurniji. Upravo suprotno od onoga ko priča da ne treba da ulažemo u vojsku ili ne treba da jačamo vojsku i kroz naoružanje vojne opreme i pre svega ljudski, kadrovski, jer ne priča istinu i ne razume da jaka, snažna vojska, dobro opremljena, obučena i brojnija, je najbolji garant očuvanja mira", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, to je najveća odvraćajuća sila prema svima onima koji su zlonamerni prema našoj državi i da je ova godina idealna da se o tome i razgovara, jer Ministarstvo odbrane Vojske Srbije, kako je rekao, ako se donese takva politička odluka, mora da ima jedan vremenski okvir da pripreme sve ono što je neophodno za to.

"Gledao sam istraživanja i postoji velika podrška za vraćanje vojnog roka. Govorimo o muškarcima od 20 do 30 godina koji bi služili obavezni vojni rok da i podržavaju takvu odluku", naveo je on, dodavši da je u pitanju kraće služenje vojnog roka, koje bi trajalo tri do četiri meseca.

On je istakao da snažno podržava tu odluku i to ne samo kao predsednik Vlade, nego kao otac dvojice sinova.

"Nemam nikakav problem i ne želim da naša deca idu u bilo kakav rat i bilo kakvo stradanje, a želim da je naša država bezbedna, sigurna, kao i njeni građani", poručio je on.

Vučević je dodao i da je za to da se kao što je obavezna i osnovna škola, da bude obavezno i srednjolškolsko obrazovanje i rekao da je na tu temu razgovarao sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.

image